Kiracı ve ev sahibi arasındaki çatlak derinleşiyor! Kiralara sınır mı gelecek? Kiralar düşecek mi?

Geçen yıl enflasyon nedeniyle kiralarda yaşanan artış, depremle birlikte önlenemez bir duruma geldi. Hükümetin aldığı önlemler ve artış oranının yüzde 25 olması ev sahiplerini durdurmazken, her geçen gün kiracı ile ev sahipleri arasındaki çatlak daha da derinleşti. Ev sahipleri yüzde 25’lik kira artışlarını beğenmeyip yüzde 100’e varan artışlar yaparken, kiracılar da evlerin satışında da farklı yollar izliyor. Peki, Kiralara sınır mı gelecek? Kiralar düşecek mi? Kiracı evi göstermek zorunda mı?

Kiracı ve ev sahibi arasındaki çatlak derinleşiyor! Kiralara sınır mı gelecek? Kiralar düşecek mi?

Geçen yıldan bu yana fiyatlarda artış gösteren emlak sektöründe yeni bir ‘fırsatçılık’ ortaya çıktı. Evlerinde kiracı bulunan ev sahipleri, mülklerini satmak istediklerinde kiracılar evi boşaltmak için ev sahiplerinden ‘yasadışı’ şekilde para talep ediyorlar. Öyle ki bu rakamlar yazlık bölgelerde yüzde 10’a kadar çıkıyor. TÜGEM yetkilileri ev sahipleri ile kiracılar arasında son zamanlarda gelişen bu duruma açıklık getirdi.

KİRACILARIN SATILAN MÜLK İÇİN PARA TALEP ETMESİ YASAL DEĞİL!

TÜGEM yetkilileri böyle bir komisyon ya da para talebinin asla yasal olmadığını, bu tür satışlarda sadece ‘aracılık’ eden, resmii olarak kayıtlı bulunan kişi ya da emlakçılar dışında herhangi bir komisyon ödemesinin yapılmaması gerektiğini aktardı. İçerisinde kiracı olan mülklerini satmak isteyen kişiler önceliklerini kiracılarına satın alma isteklerinin olup olmadığını nezaket kuralları çerçevesinde sorduktan sonra satış için başka kişilerin talebini değerlendirmesinin etik olacağını aktarırken ev sahibinin satış için bilgilendirme zorunluluğu olmadığını sözlerine ekledi.

KİRACI SATIŞTA OLAN MÜLKÜ ALICIYA GÖSTERMEK ZORUNDA MI?

Özellikle son yıllarda artan kiracı-mülk sahipleri dava dosyaları adliyelerde dikkat çekiyor. Yargıya taşınan dosyaların en çok içeriğini oluşturan şikayetlerin başında evin satışı durumunda alıcıya  gösterilmesi ile ilgili oldu.

Peki, Kiracı, mal sahibi, satılacak ya da yeni kiralayacak kişiye yaşadığı yeri göstermek zorunda mı? TÜGEM, kiracıların yaşadığı ev ya da iş yerini satın alacak ya da kiralayacak yeni kişi ya da kişilere göstermek zorunda olduğunu belirtiyor. Bu konuda kiracıları koruyan en temel yasal hak ‘kiracıların kendi müsait olduğu ya da belirlenen gün ve saat çerçevesinde’ gösterilmesi ancak buna rağmen sorun yaşanması durumunda konu yargıya taşınıyor, mahkeme daha sonra belirlediği gün ve saatlerde kiracılara satılacak olan konut ya da iş yerinin gösterilmesi için kiracı aleyhinde karar veriyor.

KİRACILARIN TALEPLERİ EV FİYATLARINDA ARTIŞA NEDEN OLUR MU?

TÜGEM yetkilileri yaptıkları basın açıklamasında; Kiracılar tarafından tahliye için talep edilen ücret ‘Yasal olmadığı’ için satılacak mülklerde ek bir fiyat artışı yaşanmayacağını bu konuda mülk sahiplerinin taviz vermemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

KİRALARA SINIR MI GELECEK?

Deprem bölgesinden göç ve yaşanan konut talebi nedeniyle astronomik rakamlara ulaşan kiralara bir sınır mı gelecek sorusuna da cevap veren TÜGEM yetkilileri özellikle ‘Pandemi’ sonrası yaşanan kira artışlarına Hükümet yetkililerinin de üzerinde çalıştığı kira fiyatlarına ‘Taban ve Üst Sınır’ fiyat kanunun bir an evvel hayata geçmesi gerektiğinin önemini ifade ederken yapılan ‘fırsatçılığa’ göz açtırmamak için bölge bölge menkullerin raiç bedelinin yeniden belirlenmesi gerektiğini ve belirlenen fiyatlardan sonra ‘Taban ve Üst Sınır’ kira fiyatlandırmasının ‘fırsatçılığa ve mağduriyetlerin’ engellemesinde büyük rol oynayacağını belirtti.

Hükümet yetkililerinin vatandaştan gelen talep sonrası ‘kira sınırı’ uygulaması konusunda çalışma yaptığı biliniyor.