Kıyametin habercisi resmen! Ölümcüldü, kendi kendini çoğalttı… Hızla yayılıyor

Bilim insanları tarafından kendini klonladığı düşünülen dünyanın en ölümcül mantarının Kaliforniya'yı hızla istila ettiği ortaya çıktı.

Kıyametin habercisi resmen! Ölümcüldü, kendi kendini çoğalttı… Hızla yayılıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde pek çok insanın hayatını kaybetmesine sebep olan ve dünyanın en ölümcül mantarı olduğu bilinen Latince ismiyle 'Amanita phalloides' köygöçüren mantarının kendini klonlayarak Kaloforniya'yı istila ettiği ortaya çıktı. 

KİRLİ BEYAZ RENGE SAHİP

Olgunlaşmış köygöçüren mantarlarının kirli beyaz bir renge sahip olduğu, birkaç santimetre boyunda ve eninde geniş; olgunlaşmamış mantarların ise yuvarlak bir başlığa sahip oldukları söyleniyor. 

Kıyametin habercisi resmen! Ölümcüldü, kendi kendini çoğalttı… Hızla yayılıyor - Resim : 1

KÜRESEL ÖLÜMLERİN YÜZDE 90'ININ SEBEBİ

Köygöçüren mantarının içeriğinde bulunan toksin maddeler insanlar için büyük bir tehlike barındırıyor. Karaciğer ve böbrek dokusuna inanılmaz bir tahribat veren mantar, karaciğer yetmezliğine sebep olarak geri dönülmez zararlar verebiliyor. Öyle ki dünyadaki mantar kaynaklı ölümlerin yüzde 90'ının bu mantar sebebiyle gerçekleştiği öne sürülüyor. köygöçüren mantarının bir tanesi bile insan için ölümcül olabiliyor. 

Kıyametin habercisi resmen! Ölümcüldü, kendi kendini çoğalttı… Hızla yayılıyor - Resim : 2

EŞ BEKLEMEDEN KENDİNİ DÖLLÜYOR

Independent Türkçe'nin aktardığı ve ABD'deki Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden isimlerin de içinde bulunduğu araştırmacılar, istilacı mantarın nasıl bu kadar hızlı yayıldığına dair bir bilgiye ulaşılamadığını söylüyor. Henüz hakem onayından geçmeyen ve ön baskı sitesi bioRxiv'de yayımlanan yeni çalışmada bilim insanları, köygöçüren mantarının Kaliforniya versiyonunun bir eş beklemek yerine kendi kendini döllediğini tespit etti. Bu süreç laboratuvar dışındaki mantarlarda nadiren gözlemleniyor. Kaliforniya'daki köygöçüren mantarları ABD'nin batı kıyısına yayılarak A. phalloides'in anavatanı olan Avrupa topraklarında olduğundan daha bol hale geldi.

Kıyametin habercisi resmen! Ölümcüldü, kendi kendini çoğalttı… Hızla yayılıyor - Resim : 3

HIZLA YAYILMA STRATEJİSİ

Köygöçüren mantarın hakkında yapılan çalışmada, 

"İstilacı köygöçüren mantarlarının çeşitli üreme stratejileri, muhtemelen hızla yayılmasını kolaylaştırarak bitki, hayvan ve mantar istilaları arasında derin bir benzerlik olduğunu ortaya koyuyor. Kaliforniya'daki köygöçüren mantarlarının kendi kendine döllenmeyi nasıl başardığı belirsizliğini korurken bilim insanları bu mantarların, alışıldığı gibi yalnızca iki bireyin birleşmesinden sonra meydana gelmelerini sağlayan genetik süreçleri atlamış olabileceğinden şüpheleniyor." ifadelerine yer verildi. 

Kıyametin habercisi resmen! Ölümcüldü, kendi kendini çoğalttı… Hızla yayılıyor - Resim : 4