"Türkiye'de lisanslı kadın futbolcu oranı yüzde 1"

Kız çocuklarını küçük yaşlarda futbolla tanıştırmak için Beşiktaş Belediyesi ev sahipliğinde "İlk Topum" projesi hayata geçti.

"Türkiye'de lisanslı kadın futbolcu oranı yüzde 1"

Kız çocuklarını küçük yaşlarda futbolla tanıştırmak için hayata geçirilen "İlk Topum" projesinin tanıtımında çocuklar, önyargılardan ve kızların futbol oynayamayacağına dair klişe sözlerden oluşan sembolik duvar yıktı.

Çeşitli aktivitelerin de dahil edildiği buluşmada çocuklar, önyargılardan ve kızların futbol oynayamayacağına dair klişe sözlerden oluşan sembolik duvar yıktı. Kız çocukları Beşiktaş Jimnastik Kulübü Futbol A Takımı oyuncusu Josef de Souza, Beşiktaş Vodafone Kadın futbol takımından Sevgi Çınar, İrem Eren ve Melike Öztürk ile aynı sahada oynama fırsatı buldular.

 Projenin sonunda ise 50 kız çocuğuna katılımlarından dolayı sertifika dağıtıldı. Sertifikaları Josef De Souza çocuklara takdim etti.

Kızlar Sahada Kurucu Ortağı Kiraz Öcal, projeyle ilgili olarak şunları söyledi:

 "Global Gender Gap 2021 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitliği sıralamasından 156 ülke arasında 133. sırada yer alıyor, yine 2021 verilerine göre ülkemizdeki lisanslı kadın futbolcu oranı sadece %1. Dünya ve Türkiye nüfusun yarısı aktif futbol izleyicisi. Aslında sadece bu sayılara baktığımızda bile 2 tane çok önemli mesaj alıyoruz. İlki, nüfusun yarısını oluşturan, kadınların ve kız çocuklarının dâhil edilmediği bir futbol dünyası görmemiz... Bu anlamda durumumuz gerçekten vahim. Ancak diğer yandan, aynı şekilde çok büyük de bir fırsat olduğunu görüyoruz.

Kadın futboluna katılımın artırılması, kız çocuklarının güçlenmesi, eşitliğin tesis edilmesi yolunda yapılacak çok şey var. Kızlar Sahada olarak, son 5 yıldır yaptığımız çalışmaların sosyal etkisini ölçüyoruz ve görüyoruz ki bu alanda yapılan çalışmaların yarattığı sosyal etki, değişim ve dönüşüm çok yüksek. Bu noktadan hareketle, futbolu erişilebilir kılmak, kız çocuklarını çok küçük yaşlarda futbolla tanıştırmak, önyargılara ilk gollerini atmak için adidas ile çok inandığımız harika bir yolculuğa başlıyoruz."

Kızlar Sahada ve Adidas iş birliğinde gerçekleşen "İlk Topum" projesine başvurular 22 Kasım'a kadar kizlarsahada.com/ilktopum adresi üzerinden gerçekleştiriliyor.