Kolonun kesildiği nasıl anlaşılır? Binada kaç kolon olmalı? Binada kolon kontrolü hakkında bilmeniz gerekenler!

Yaşanan yıkıcı depremlerin ardından, bina güvenliği ve depreme dayanıklılık konuları vatandaşların gündeminde yer alıyor. Depremde bazı binalarda kolonların kesildiği iddia edilmiş, bazı binaların da bu yüzden çöktüğü iddia edilmişti. Binalarının altında dükkan, mağaza ya da iş yeri olan pek çok kişi de kolonun kesilip kesilmediğini nasıl anlaşılacağını araştırıyor. Peki, Kolonun kesildiği nasıl anlaşılır? Binada kaç kolon olmalı? Binada kolon kontrolü nasıl yapılır? Binada eksik kolon var mı?

Kolonun kesildiği nasıl anlaşılır? Binada kaç kolon olmalı? Binada kolon kontrolü hakkında bilmeniz gerekenler!

Büyük yıkımın yaşandığı depremlerin ardından, Türkiye’nin hemen hemen her yerinde vatandaşlar  oturdukları binaların depreme dayanıklılığı ve güvenliği ile ilgili endişe yaşıyor. Geç olmadan alınabilecek önlemler ve yapılacak hasar tespit çalışmaları ile ilgili hemen hemen her ayrıntı pek çok kişinin gündeminde. Bunlardan biri de kolonlar. Deprem felaketinde yıkılan binaların altında bulunan işyeri, mağaza ve dükkanlardaki bazı kolonların kesildiği iddia edilmişti. Depremler yüzünden pek çok kişi bu yüzden diken üstünde. Binalarındaki kolonları kontrol etmek ve kesilip kesilmediğini net olarak tespit etmek istiyor. Peki, Kolonun kesildiği nasıl anlaşılır? Binada kaç kolon olmalı? Binada kolon kontrolü nasıl yapılır? İşte detaylar…

KOLONUN KESİLDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

İşyeri, dükkat ya da mağazaların apartmanların altında yer alması güvenlik anlamında endişelere neden oluyor. Bu yerlerin kaygılandıran tarafı ise binanın taşıyıcı kolonlarını kesmeleri. Kolon kesmenin yıkılan bazı binalardaki çöküşü hazırladığı iddiaları var. Özellikle bina altlarındaki bazı iş yerleri daha fazla alan açabilmek için o kolonları kesiyor. Taşıyıcı kolon adı üstüne binayı taşıyor. Her bir kolonun üstünde de tonlarca ağırlık var bir tanesinin kesilmesi demek diğer kolonların üstüne daha fazla ağırlık binmesi anlamına geliyor ve kesildiği taktirde de binanın dengesi bozuluyor.

Kolonun kesilip kesilmediğini anlamanın en önemli göstergesi devamlılık. Evinizde kolon varsa bu kolonların aşağıda dükkanda aynı hizada bulunması gerekiyor. Yani, kolonunuzun bulunduğu yer ile işyerinin kolonu aynı yerde değilse bunu anlayabilirsiniz.

Uzmanlar, “Kendi dairenizde kolonun nerde olduğunu biliyorsanız alt katlara indiğinizde o kolonu görmüyorsanız kesilme işleminin gerçekleştiği anlaşılabilir. Çünkü kolonun temele kadar sürekli olması gerekli.” diyor.

BİNADA KAÇ KOLON OLMALI?

Kolonların yapının asli taşıyıcılarıdır. Bir evde kaç kolon olacağı sorusunun da net bir cevabı yok. Burada elimizdeki en önemli resmî belge, o binanın oluşturulması için inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan projelerdir. Bunlar yaptıkları hesap sonuçlarına dayalı olarak gerektiği kadar kolon yerleştirirler.

Uzmanlar, “Düşey ve yatay yükleri taşımak için kullanılan sistemler çerçeve olarak adlandırılır. Bu çerçevelerin düşey elemanları da kolonlardır. Dolayısıyla sistem üzerinde taşınan yüklerin emniyetle katlar arasında ve temele aktarılmasını sağlarlar. Binalar için bu denli önemli olan kolonlar deprem sırasında da yapının en önemli elemanıdır. Bunlardan birinin dahi kesilmiş olması yapı davranışını tamamen değiştireceği için kabul edilemeyecek çok ciddi bir hatadır” diyor.

KOLON KESMEK SUÇ MU?

Kolon kesme işleminin bir binanın zayıflatılmasına ve binanın taşıyıcı unsurlarının etkilenmesine sebebiyet vermesiyle birlikte Türk Ceza Kanunu'nun 184. maddesi uyarınca imar kirliliğine neden olma suçunu oluşturuyor. İlgili madde uyarınca; kolon keserek ruhsatlı bir binanın zayıflatılmasına neden olan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır

İmar mevzuatına aykırı bir şekilde kolon keserek hukuka uygun bir binanın zayıflatılmasına ve ruhsatlı bir bina üzerinde binanın taşıyıcı unsurlarının etkilenmesine sebebiyet verenler, imar kirliliğine neden olma suçunu işlemektedirler. İmar kirliliğine neden olma suçu, takibi şikayete bağlı suçlar arasında değildir. Savcılık tarafından re'sen soruşturma yapılarak kamu davası açılır. Bu nedenle, kendi binamız olmasa dahi kolonun kesildiğini bildiğimiz bir binada kolon kesen kişiyi Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına ihbar edebilirsiniz.