Kontrolden çıktı: 2 tonluk uydu Dünya'ya düşüyor

ESA’nın 30 yıl önce yörüngeye fırlattığı ve Dünya’nın karası, okyanusları ve kutup bölgelerinden veri toplamak için 1995 senesinde fırlatılan 2 tonluk ERS-2 uydusu bugün kontrolsüz bir şekilde Dünya’ya düşecek. Uydunun nereye düşeceği ise bilinmiyor.

Kontrolden çıktı: 2 tonluk uydu Dünya'ya düşüyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 30 yıl önce yörüngeye fırlatılan ve görev süresini 2011 yılında doldurmuş olan dev ERS-2 uydusu bugün evine geri dönüyor.

Uydunun atmosfere girişi bugün, yani 21 Şubat çarşamba günü gerçekleşecek.

ESA, yaklaşık 2 ton ağırlığındaki uydunun atsmofere giriş sırasında büyük ölçüde yanarak parçalanacağını açıkladı.

Sağlam kalan parçaların ise Dünya'da nerelere çarpabileceği belirsizliğini koruyor. Ancak ESA, bir insanın uzay enkazından yaralanma riskinin 100 milyarda bir civarında olduğunu söyledi.

Dünya'nın çok geniş bir alanı okyanuslarla çevrili olduğundan enkazın denize düşmesi en muhtemel senaryo gibi görünüyor.

Ajans, "Bu parçaların hiçbiri toksik veya radyoaktif madde içermiyor" dedi.

YÖRÜNGE BOZULMASI DÖNEMİ

ESA, uyduyu uluslararası ortaklarla birlikte "çok yakından" izlediğini ve özel bir web sayfasında düzenli güncellemeler sağladığını söyledi.

Uzay aracı 2011 yılında görevini tamamladığında yani fırlatılmasından 15 yıl sonra uzay aracı hala çalışır haldeydi.

Yörüngeden çıkma manevraları uydunun kalan yakıtını tükettikten sonra, yer kontrol uzmanları uydunun yüksekliğini yaklaşık 785 kilometreden 573 kilometreye düşürmeye başladı.

O zamandan beri ERS-2 bir "yörünge bozulması" dönemindeydi. Bu, gezegenin çevresinde dolaşırken yavaş yavaş Dünya'ya yaklaştığı anlamına geliyor