Konut satışları neden düştü?

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), yılın 2'inci çeyreğine ilişkin sektör analizinde konut satışlarındaki düşüşün nedenlerine odaklandı.

Konut satışları neden düştü?

Ülke genelinde konut ihtiyacı varken satışlardaki düşüşün, yüksek faizler olduğuna dikkat çekildi. Alıcıların birikimlerini konut almak yerine mevduatta değerlendirdiği vurgulanırken, ekonomik nedenlerden dolayı gerileyen alım gücünün de satışlar üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi.

Analizinde, Türk müteahhitlik firmalarının yurt içindeki daralma nedeniyle yurt dışı projelere yoğunlaştığı belirtilerek bu yıl için 20 milyar dolarlık proje üstlenilmesinin hedeflendiği hatırlatıldı.

- "Belirsizlikler ortadan kalkarsa konut tarafı toparlanabilir"

Analizde, yüksek maliyet artışları nedeniyle işleri nedeniyle yüklenicilerin yaşadığı sıkıntılara da dikkat çekildi. Tasfiye/devir/süre uzatımı düzenlemesiyle ilgili belirsizliklerin ortadan kaldırılması talep edildi.

Gelecek dönemde ekonominin verimli ve şoklara karşı dayanıklı hale getirilmesi amacıyla orta ve uzun vadeli yapısal reformların uygulamaya konulmasının önemi vurgulandı.

Türkiye'de konut fiyatlarının ve stok erime hızının düştüğüne işaret edilen analizde, şunlar kaydedildi:

"2019 sonuna kadar uzatılan vergi teşviğine rağmen yılın ilk yarısında konut satışlarında gerileme artmış, ekonomideki belirsizlik ortamı arz ile talebin buluşamadığı tabloyu oldukça belirgin kılmıştır. Türkiye'de halen konut ihtiyacı mevcut iken satışlardaki düşüş, yüksek faiz nedeniyle alıcıların birikimlerini mevduatta değerlendirmesi, düşen alım gücü ve geleceğe yönelik endişelerin bir sonucu olarak açıklanmaktadır. Sektör temsilcileri belirsizliklerin ortadan kalkması ve finansman koşullarının iyileşmesi halinde ancak yılın son çeyreğinde konut segmentinde toparlanma beklentisini dile getirebilmektedir."