Yenen her 5 kişiden birinde görülüyor

Çin’de yapılan araştırma koronavirüs atlatan her beş kişiden birinde altı aya kadar saç dökülmesi probleminin devam ettiğini ortaya koydu.

Yenen her 5 kişiden birinde görülüyor

Çin'de yapılan araştırmada, koronavirüs teşhisi konup iyileşen her beş hastadan birinde altı aya kadr saç dökülmesi probleminin devam ettiği tespit edildi.

655 kişinin değerlendirmeye alındığı çalışma kapsamında, Wuhan’daki Jin Yin-tan hastanesinde 7 Ocak ile 29 Mayıs arasında taburcu edilen koronavirüs hastaları takip edildi. Altı aylık süreçte hastalara yaşadıkları semptomlarla ilgili sorular soruldu, düzenli olarak kan tahlili yapıldı ve çeşitli fiziksel muayeneler gerçekleştirildi.

Araştırma sonuçlarında, incelenen kişilerin yüzde 63’ünün yorgunluk veya kas zayıflığı, yüzde 26’sının uykuya dalmada güçlük, yüzde 23’ünün anksiyete veya depresyon, yüzde 22’sinin ise saç dökülmesi yaşadığı görüldü.

Çin Tıbbi Bilimler Akademisi araştırmacıları, araştırmaya ilişkin açıklamalarında, “Çalışmamızın amacı, hastaneden taburcu olan Kovid-19 hastalarının yaşadığı uzun dönemli sağlık sorunlarını açıklayabilmektir. Bildiğimiz kadarıyla, araştırmamazın şimdiye kadar Kovid-19’u yanen yetişkinliklerle yapılan en geniş zaman aralığına sahip çalışmadır” ifadelerini kullandı.

Uzun kovid tespiti

Hastaların, kronik yorgunluk ve bilişsel problemlerin birçok semptomunu bildirmesiyle oluşan durum "uzun süreli Kovid" olarak adlandırılıyor. Uzmanlar bu durumu, ilk enfeksiyondan on yıldan daha uzun bir süre sonra gelişebilen, yeterince anlaşılamayan bir durum olan polio sonrası sendroma benzetiyor.