Kritik Erdoğan Zelenski zirvesinin yankısı sürüyor! Fransız basını mercek altına aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenski ile gerçekleştirdiği kritik görüşme, dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Birçok gazete bu görüşmeyi manşete taşıdı. Fransız basını da kritik zirveyi mercek altına aldı. Fransız Le Monde gazetesi ilgili haberde, Zelenski'nin askeri ortaklıkla bağlı olduğu Türkiye'nin desteğine güvendiği ifadesine yer verirken Türk şirketlerinin Ukrayna ordusunun başarısındaki önemine vurgu yaptı.

Kritik Erdoğan Zelenski zirvesinin yankısı sürüyor! Fransız basını mercek altına aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenski'yi ağırladı. Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde basına kapalı gerçekleşen 1.5 saatlik görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için iki ülkenin dahil olacağı bir barış zirvesi teklifinde bulundu. Dünya basınında büyük yankı bulan kritik zirve, manşetlerden düşmüyor. 

TÜRK ŞİRKETLERİNİN UKRAYNA ORDUSUNUN BAŞARISINDAKİ ÖNEMİ

Hürriyet'in haberine göre Fransız Le Monde, kritik zirveyi 'Zelensky, İstanbul ziyaretinin ardından Türkiye'nin desteğine güveniyor' başlığı ile manşete taşıdı.

Haberde, 'Ukrayna Cumhurbaşkanı, Kiev ile Moskova arasında bir kez daha arabuluculuk yapmaya çalışan Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Savunma Bakanı Rüstem Umerov ile birlikte İstanbul'a giden Zelenski, ülkesinin askeri ortaklıkla bağlı olduğu Türkiye'nin desteğine güveniyordu' ifadeleri kullanıldı. Fransız gazete,Türk şirketlerin Ukrayna ordusunun başarısındaki önemine vurgu yaptı.

DİĞER GAZETELERDE YER ALAN DETAYLAR

Euronews 'Türk lider Erdoğan, Ukrayna-Rusya barış görüşmelerine ev sahipliği yapmayı teklif etti' dedi. Haberde Türkiye'nin NATO üyesi olduğu ve hem Ukrayna hem de Rusya ile yakın ilişkileri bulunduğuna dikkat çekildi.

Çin merkezli Xinhua 'Türkiye, mevcut Ukrayna krizinin çözümü için Rusya'nın da dahil olacağı bir barış zirvesi düzenlemeyi teklif ediyor' dedi.

ABD merkezli haber ajansı UPI 'Erdoğan: Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmelerine ev sahipliği yapabilir' başlığını tercih etti.

Katar merkezli Al Jazeera 'Erdoğan Zelenski'yi ağırlarken Türkiye Rusya-Ukrayna barış görüşmelerine ev sahipliği yapmayı teklif ediyor' dedi. Haberde Türkiye'nin stratejik önemine şu ifadeler ile dikkat çekildi: 'Türkiye'nin Karadeniz'deki stratejik konumu ve Boğazlar üzerindeki kontrolü, ona çatışmada benzersiz bir askeri, siyasi ve ekonomik rol kazandırıyor.'

Los Angeles Times 'Ukrayna cumhurbaşkanının ziyareti sırasında Türk lider Erdoğan, Rusya ile bir barış zirvesine ev sahipliği yapmayı teklif etti' dedi.

Hindistan merkezli NDTV haberinde 'Erdoğan Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi' ifadesine yer verdi.

Voice of America 'Zelenski ve Erdoğan Ukrayna ve Rusya Arasındaki Barış Beklentilerini Görüştü' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.