Kurban pazarlarındaki ekonomik hareketlilik 80 milyar lira

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Kurban Bayramı'nda ibadetini gerçekleştirmek için kurbanlık alacakların alışverişini gerçekleştirdiği satış alanlarında 80 milyar lira civarında ekonomik hareketlilik beklendiğini söyledi.

Kurban pazarlarındaki ekonomik hareketlilik 80 milyar lira

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında büyükbaş hayvan varlığı sayısı bakımından birinci sırada olduğunu belirtti. Yardımcı ayrıca, Türkiye’de Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvan sayısının birçok ülkenin toplam küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısından daha fazla olduğunu vurguladı. Bu yıl 3 milyona yakın hayvan kesimi yapılmasının beklendiğini dile getirdi. Yardımcı, geçen yıl Kurban Bayramı’nda 2 milyon 100 bin küçükbaş ve 850 bin civarında büyükbaş hayvanın kesildiğini söyledi.

Kurban Bayramı’na az bir süre kala kentlerde kurban satış alanlarının kurulduğuna da değinen Yardımcı, kurbanlık fiyatlarının küçükbaş hayvanlarda 7 bin lira, büyükbaş hayvanlarda ise 80 bin lira civarında olduğunu ifade etti. Hayvanın kilosuna göre fiyatın artabileceğini veya azalabileceğini belirten Yardımcı, “Kurbanlık satış alanlarında bu yıl 80 milyar liralık ekonomik hareketlilik bekleniyor” dedi. Yardımcı, dünyada Suudi Arabistan’dan sonra en fazla kurban kesiminin Türkiye’de gerçekleştiğini dile getirdi.

Kurbanlık alacak kişilerin hayvanın pasaportu, kulak küpeleri ve başka bir ilden gelenler için iller arası veteriner sağlık raporunu kontrol etmelerini isteyen Yardımcı, belediyenin belirlediği satış alanlarında bu belgelerin zorunlu olduğunu söyledi. Ayrıca, kurbanlık alımı yapacak kişilerden sahte paraya karşı dikkatli olmalarını istedi. Kurban kesimi sırasında yaralanma olaylarının sıklıkla görüldüğünü belirten Yardımcı, hayvanlarını kestirecek olanların deneyimli kesicileri ve belediyelerin kesim alanlarını tercih etmelerini önerdi.