Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tv100'e konuştu: Bizim en önemli çalışmamız kentsel dönüşüm olacak

tv100'de yayınlanan "Kimi Seçiyoruz" programına konuk olan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Okan Bayülgen'in sorularını yanıtladı. En önemli çalışmalarının kentsel dönüşüm olacağını belirten Günel, "Betonla çirkinleşmiş olan kentte estetiği, mimariyi yenileyebileceğimiz düzenlemeler yapmamız lazım. Kent merkezinden başlayıp geriye doğru güzelleşecek." ifadelerini kullandı.

tv100 ekranlarında Okan Bayülgen'in sunduğu Kimi Seçiyoruz programına Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel konuk oldu. Günel, Bayülgen'in sorularını yanıtladı.

Ömer Günel'in açıklamalarından satır başları şöyle:

Siz 2019 yerel seçimlerinde %58 oy alarak başkan seçildiniz. Bu çok fazla bir oy oranı değil mi?

Yeterince fazla değil aslında. Daha yüksek oranda seçilen Belediye Başkanlarımız var.

"PARTİNİN YÜZDE 48 CİVARINDA BAŞLANGIÇ OYU VAR"

Bunun ne kadarını siz aldınız, ne kadarını partiniz aldı?

Genel seçimlerden yola çıkarsak partinin %48 civarında bir başlangıç oyu var. Onun üzerine 10 puan da ben koymuşum demektir diye düşünüyorum.

“KUŞADASI KİMLİĞİNİ KAYBETMEMİŞ BİR KENT”

Kuş adası aslında turizmin başkenti. Yani Türkiye’nin turizmde başlangıç yaptığı kent. 1960’lı yıllarda başlamış. İlk olmanın getirdiği olumsuzlukları yaşamış ama şu bir gerçek ki Kuşadası hem sosyolojik yapısı bakımından hem de fiziksel koşulları bakımından “Kuşadalılık” kimliğini kaybetmemiş bir kent.

“MEVCUT NÜFUSUMUZLA 31 İLDEN BÜYÜĞÜZ”

Göç alıyoruz. Bu göç genelde Türkiye’nin dört bir tarafından gerçekleşiyor. Emekli göçü de alıyoruz. Dolayısıyla Kuşadası’na insanlar yaşamaya ve orayı sahiplenmeye geliyor. Kuşadası’na yazın gelip dönmüyor. Kuşadası’nda şöyle bir avantaj var; 12 ay yaşıyor kent. Kuşadası artık bir turizm kasabası olmaktan çıktı, bir turizm kenti olma noktasında ilerliyor. Mevcut nüfusumuzla 31 ilden büyüğüz.

“GENÇLERİN DE İLGİ DUYDUĞU BİR KENT OLMAMIZ LAZIM”

Kuşadası göç alıyor, adlığı göç de yaş ortalamasını yükseltiyor. Fakat biz bir turizm kentiyiz. İstiyorum ki kent dinamikliğini kaybetmesin. Yani gençlerin de ilgi duyduğu bir kent olmamız lazım. Müzik bundan, sanat yatırımı bundan. Sanatın her kesimden bir karşılığı var ama bunun yanında gençlik festivaline sürekli yatırım yaparak gençlerin de akın akın Kuşadası’nda olmasını istiyoruz.

“BU DÖNEM BİZİM EN ÖNEMLİ ÇALIŞMAMIZ KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI OLACAK”

Kuşadası betonlaşmış. Bir kere bu gerçeği kabul edeceğiz. Fakat Dünya’nın en iyi anılan turizm kentlerinde de bu sıkıntı var. Belli bölgeleri korumuşlar ama belli bir yerler kontrol dışına çıkmış. Bu dönem bizim en önemli çalışmamız kentsel dönüşüm çalışması olacak. Çünkü betonla çirkinleşmiş olan kentte estetiği, mimariyi yenileyebileceğimiz düzenlemeler yapmamız lazım. Kent merkezinden başlayıp geriye doğru güzelleşecek.

“TRAFİKTE YÜZDE 80 RAHATLAMA VAR”

%80 trafikte rahatlama var. Belli kişilerin alışkanlıkları bakımından zorlayıcı olabilir. Ama trafikte %80 rahatlama var.

Önümüzdeki dönem sadece mesire alanlarının metrajı 100 bin metrekare daha geliyor. Israrla Kuşadalıların ve misafirlerin kullanabileceği parklar yapıyoruz."