Kuvaterner fay nedir? Kuvaterner fayı diri fay mı? Kuvaterner fayı deprem üretir mi?

Türkiye’de yaşanan depremlerin ardından diri faylar ve fay türleri ile geçtikleri yerler merak ediliyor. Aktif fay olarak bilinen diri faylar tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylardır. Bunlardan biri de Kuvaterner faydır. Peki, Kuvaterner fay nedir? Kuvaterner fayı diri fay mı? Kuvaterner fayı deprem üretir mi? Kuvaterner fayı depreme neden olur mu? Kuvaterner fayı aktif fay mı? İşte detaylar…

Kuvaterner fay nedir? Kuvaterner fayı diri fay mı? Kuvaterner fayı deprem üretir mi?

Yaşanan depremlerle birlikte pek çok kişi bulundukları bölgelerde diri faylar olup olmadığını araştırıyor. Sıklıkla evin yakınından fay geçip geçmediğini MTA’nın diri fay haritasından inceleyen pek çok kişi yakındaki fay hatlarının deprem riski oluşturup oluşturmayacağını merak ediyor.

KUVATERNER FAY NEDİR, DEPREM ÜRETİR Mİ?

Kuvaterner, jeolojide yaklaşık son 2,588 ± 0,005 milyon yıllık dönemi kapsayan, Uluslararası Stratigrafi Komisyonunun kabul ettiği jeolojik zaman cetveline göre tanımlanmış, Senozoik Zaman'ın sonuncu bölümüdür. Neojen'in sonundan günümüze kadar devam eder.

Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara verilen isimdir. Fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç Kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu - denizel sekiler, basınç sırtı ya da çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır. Kuvaterner (son 2.600.00 yıl) yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş ancak, Holosen aktivitesi ve depremselliği kuşkulu fay olarak biliniyor.