Lübnan İsrail'i BM'ye taşıyor: "Fosfor kullandı, 462 hektar alanı yaktı"

İsrail ile Lübnan Hizbullah'ı arasında 8 Ekim 2023 tarihinde başlayan çatışmalar sürerken Lübnan Çevre Bakanlığı, İsrail'in bombardımanlarında ülkenin güneyinde 462 hektar alanın yandığını ve İsrail'i Birleşmiş Milletlere şikayet edeceklerini açıkladı.

Lübnan İsrail'i BM'ye taşıyor: "Fosfor kullandı, 462 hektar alanı yaktı"

Lübnan Çevre Bakanı Nasır Yasin, eski adı Twitter olan X hesabından ülkenin güneyinde 462 hektarlık tarım ve ormanlık alanın İsrail'in fosfor bombasıyla yandığını duyurdu.

Yasin, açıklamasında İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki sınır beldelerine attığı füzeler ve fosfor silahları nedeniyle 462 hektar alanın yandığını kaydetti.

Bu mermilerin 100'den fazla yangına neden olduğuna işaret eden Yasin, yangının, çevresel öneme sahip geniş orman alanlarına, tarım arazilerine ve on binlerce zeytin ağacına yayıldığını aktardı.

"Lübnan, İsrail'in izlediği yanmış toprak politikası ile fosfor kullanımına karşı Birleşmiş Milletler ve BM Güvenlik Konseyi'ne belgelerle şikayette bulunacak" dedi.

Lübnan Tarım Bakanı Abbas Hacı Hasan, gün içerisinde yaptığı açıklamada "İlk belirlemelere göre, İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırıları sonucu en az 40 bin zeytin ağacı tamamen yandı." demişti.