Mama şirketlerinin kazancı 51 milyar lira

Gazeteci kılıklı bir şahıs, kuş beyinli kimi dizi oyuncularına sormuş kamuoyu oluşturmak için, “Sokak köpeklerini uyutacaklarmış, ne diyorsunuz” diye.

Hepsi de çok “hayvansever” ya, üzüm üzüm üzülmüşler ve derin, anlamlı kelimelerini peş peşe sıralamışlar:

“Ah ne kadar acımasızca, sokaktaki canlarımızı nasıl uyuturlar…”

Duyar kasan yeteneksizlerden birinin kocası da hayvan ürünleri ve mama satan bir firmanın sahibi.

Çocukları düşünen yok.

Aman Çocuklar Duymasın.

Zaten duyamaz ki ölü çocuklar.

Son bir haftanın köpek saldırılarını sıralasak sayfalar yetmez.

Son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde; 3 bin 534 trafik kazası ve 55 ölüm gerçekleşti.

Balıkesir Burhaniye'de yola çıkan köpek nedeniyle üç kişinin öldüğü kazada 18 yaşındaki Fatma Sıla da hayatını kaybetti.

Mama şirketlerinin kazancı 51 milyar lira - Resim : 1

Her gün 1200’den fazla sokak köpeği saldırısı oluyor. Özellikle de çocuklar ve yaşlılar sokak köpeklerinin hedefi. Sonra çiftliklerdeki hayvanlar. Konya'nın Seydişehir ilçesinde başıboş sokak köpeklerinin saldırdığı kız, çevredeki vatandaşların yardımı sayesinde kurtuldu.

Başakşehir’de okul müdürü tarafından ilkokul bahçesinde beslenen 2 kangal köpeği, 11 yaşındaki öğrenciye saldırdı. Öğrenci yara alırken veliye ilk durum köpek saldırısı olarak değil, çitlerin üzerinden düşme olarak aktarıldı.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde çocuk parkının önünde bir vatandaşa 10 başıboş köpek aynı anda saldırdı.

Sakarya'da 6 yaşında bir çocuk parkta oynadığı sırada başıboş bir köpeğin saldırısına uğradı. Çocuğun yardımına ailesi ve çevredeki vatandaşlar koştu.

Minik çocuğun kolu feci şekilde yaralandı.

Biz “ÇOCUKLAR SOKAK KÖPEKLERİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLÜYOR” dedikçe onlar bizlere “ÇOCUKLARINIZI BAĞLAYIN” diyor. Çocuklardan nefret ediyorlar.

Hayvanseverlerin derneği olarak tanınan HAYTAP’ın şu afişine bakın Allahaşkına.

Mama şirketlerinin kazancı 51 milyar lira - Resim : 2

Dün izledim.

Lüks bir otomobilde oturmuş kadın. Çok bakımlı ve üzerinden halinin vaktinin ziyadesiyle yerinde olduğu akıyor adeta. Jargonu da ilginç. Başıboş sokak köpekleri için “çocuklar” diyor. Şaka gibi. İnsan evladı çocuklarla işleri yok. Onları kendi çocukları öldürebilir. Olur böyle şeyler.

Konuşmasından endişeli olduğu anlaşılıyor.  Hükümet yeni bir yasa hazırlığını meclise sunma eşiğine gelmişken kendileri için ortaya çıkan “tehlike” nin farkında. Mama musluğunun kesileceğinden korkuyor. Köpek maması üreten ve ithal eden şirketlerin yemlediği bu kadın, köpekperest aktivistleri bakın nasıl uyarıyor:

“Sokak çocukları (Başıboş sokak köpekleri) ile ilgili kliniklerin ve mama firmalarının birazcık sesini yükseltmesi gerekiyor. Çünkü Berke Can’ın yılda üç kez aşıya getirdiği çocukla klinikler dönmez… Biz ormanda sokakta bu kadar besleme yapmasak ihracat ithalat yarı yarıya düşer ve dolayısıyla mama firmalarının yarısı kapanmak zorunda kalır. Dolayısıyla sesinizi bizimle birlikte yükseltin sokakta çocuklar katlediliyor.”

Zira ortadaki MAL ÇOK BÜYÜK ve ellerindeki tüm imkanları kullanacaklar.

Dün Urla’da 10 sokak köpeği zehirlenmiş halde bulundu.

Yasa çıkacak diye korkuya kapıldılar.

Bir kere de yanıltın bizi değil mi? Hiç acımıyorlar sırtından geçindikleri hayvanlara. Merhamet uyandırmak için katletmekten geri kalmıyorlar.

Şunları da bekleyin:

Ayakları kesilmiş yavru kedi/köpek videoları

Canice öldürülen sokak köpekleri videoları

Arabanın arkasına bağlanıp sürüklenen köpek videoları

Kamyonla kedi/köpek ezen canileri de ekleyim, kambersiz mama lobisi olmaz.

51 MİLYAR LİRALIK PAZARIN KAYNAĞI MAMA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulan SAHİPSİZ SOKAK KÖPEKLERİ RAPORU’ndan aldım aşağıdaki bilgiyi. Köpekperest tayfanın neden yırtındıklarını kaybedecekleri paranın büyüklüğünden anlayabilirsiniz:

“Bakanlığımız verilerine göre iç piyasada son 5 yılda 36 milyar TL değerinde 893 bin ton köpek maması üretilmiştir. Ticaret Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda 15 milyar değerinde 937 bin ton köpek maması ithal edilmiştir.”

Toplam 51 milyar lira. Yani 1 milyar 590 milyon dolar.

Az buz para değil. Üstelik bu aysbergin görünen yüzü.

Bu acımasız köpekperestler yalnızca çocuklarımızı, insanlarımızı tehdit etmiyorlar. Bu ülkeyi soyup soğana çeviriyorlar aynı zamanda. Onlar yüzünden kayıplarımızı sıralamakla bitmez.

Mama şirketlerinin kazancı 51 milyar lira - Resim : 3

En basitinden başlayalım:

Kuduz vakalarının maliyeti her geçen gün amansızca yükseliyor.

Ülkemiz kuduz riski konusunda Afrika ve Asya ülkeleri ile aynı yüksek risk kategorisinde bulunuyor. ABD ve İngiltere gibi ülkeler Türkiye’ye gidecek vatandaşlarını bu konuda uyarıyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 20 yılda 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas, 30 adet kuduz vakası meydana geldi. 2018- 2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 260 bin 606 iken, 2023 yılında bu sayı 437 bin 601 olarak bildirilmekte. Bunun sonucunda da başıboş sokak köpekleri tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlara 2022 yılında 707 milyon TL değerinde kuduz aşısı uygulaması yapıldı.

2023 yılında ise KUDUZ AŞISINA HARCANAN PARA 1 MİLYAR LİRAYI buldu.

Bazen de kurtuluş olmuyor. Fotoğraftaki çocuk kuduz hastalığından hayatını kaybetti. O videoyu izlemeye yürek dayanmaz.

Mama şirketlerinin kazancı 51 milyar lira - Resim : 4

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde yolda yürürken köpek saldırısına uğrayan 54 yaşındaki Gülderen Akkul yaşadıklarını anlattı.

“Yalvarmaya başladım insanlara; 'öldürecek beni kurtarın' diye. Ne olur sokak köpekleri toplatılsın.”

Mama şirketlerinin kazancı 51 milyar lira - Resim : 5

En çok kullandıkları argüman da “Bu ülkede sadece sokak köpekleri mi öldürüyor? Kadın cinayetleri, tecavüzler, silahlı saldırılar kim tarafından yapılıyor?” türü laflar.  Tekrar söyleyelim; insanlar işledikleri her türlü suç nedeniyle tutuklanıyor, hapse atılıyor ve cezalandırılıyor. Peki, her gün yüzlerce insanı ısıran, çocukları ve yetişkinleri parçalayarak öldüren saldırgan başıboş köpeklere ne yapılıyor? Köpekleri de yargılayıp cezaevine mi atalım? Bu cinayetlerin ve ölümlerin sorumlusu kim olacak? Bu zırvalamalara itibar edilebilir mi? Burada hayvandan insana bulaşan kist hidatik gibi ölümcül hastalıklardan bahsetmedik bile. Ayrı bir başlık açmak gerek çünkü çok tehlikeli.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan rapor hakikaten sorunun temeline inmiş.

Şimdi bu rapor ışığında başıboş sokak köpeklerinin barınaklara toplanması, kısırlaştırılması ve yaklaşık bir ay kadar sahiplenilmediği takdirde uyutulmasından söz edilmekte.

Doğru olan da bu. Neden mi?

Cumhurbaşkanı’na sunulan bu rapora göre kesin olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık 1 milyon 800 bin başıboş sokak köpeği var Türkiye’de.  Bizler bu sayının 10 milyon olduğu kanaatindeyiz ama diyelim ki rapordaki sayı doğru.

Şimdi bütçeden ayrılacak paralarla bu köpekleri eğer barınaklara alıp kısırlaştıracaksak ülkemize maliyeti ne olacak bakalım.

Belediyelerden elde edilen verilere göre; 2024 yılında bir köpeğin yaklaşık beslenme ve bakım gideri aylık ortalama 3500 TL.

Bir köpeğin yaklaşık yakalama maliyeti 1500 TL.

Bir köpeğin yaklaşık kısırlaştırma maliyeti ortalama 630 TL.

Türkiye’de1 milyon 800 bin sahipsiz köpeğin olduğunu varsaysak bile yukarıdaki verilere göre 1 milyon 800 bin köpeğin yakalanmasının (Maliyeti köpek başına 1500 lira) ve kısırlaştırılmasının (Köpek başına 630 lira) BEDELİ 16 MİLYAR 910 MİLYON LİRA…

Yine 1 milyon 800 bin köpeğin aylık bakımı ise bir köpeğin aylık maliyeti 3500 lira olduğuna göre AYDA 5 milyar 300 milyon lira…

YILLIK BAKIM GİDERİ 63 MİLYAR 600 MİLYON LİRA.

Yani bu durumda maliyet ortada:

YAKALA+KISIRLAŞTIR+BESLE=85 MİLYAR 510 MİLYON LİRA.

Hem de her yıl.

Türkiye’de böyle bir para yok. 

Sorunu kalıcı olarak çözmek gerek. 

Koca kadın olmuş, kafasında beyin yerine et torbası taşıyan bir “gazeteci-youtuber” sokak köpeklerinin toplanması, sahiplenilmediği takdirde uyutulmasını savunanların İslamcılardan ve aşırı sağcılardan oluştuğunu söylüyor.

Oysa bu konunun kesinlikle bir SİYASAL YANI YOK ve inanın ki CHP’lisi, İyi Partilisi, YRP’lisi, AK Partilisi ya da MHP’lisi; herkes başıboş sokak köpeği tehdidinin farkında ve bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. Oturduğum 3500 nüfuslu sitedeki sokak köpekleri geçen yıl 70’ten fazla insanı, çocuğu ısırdı. Tüm site halkı şikâyetçi ve sorunun çözümünü istiyor. Eee, ne olmuş diyeceksiniz, söyleyeyim. Oturduğum sitede seçim sandıklarından çıkan oyun yüzde 75’inden fazlası CHP’ye ait. Zaten sosyal medyada sokak köpeği sorunuyla ilgili yazıp çizenlere bakın gerçeği görürsünüz.

Evet, yasa çıkarken her türlü tezviratı yapıp sokaklarda saldırıya uğrayan ve hayatlarını kaybeden on binlerce insanımızı, çocuklarımızı unutturmaya ve “Canlarımızı uyutmasınlar” diye diye hükümeti yalanlarıyla uyutmaya çalışacaklar.

Aralarında yabancıların da olduğu kimi “aktivist” görünümlü kişilerin sokak köpeklerini mamalarla besledikleri, bu mamaların parasını da yardım olarak topladıkları çok aleni görülebiliyor açık kaynaklardan. Mama şirketlerinin fonladığı bu ahlaksızlar bir de iç savaş çıkartmakla tehdit ediyorlar ülkeyi ve hükümeti.

Cürmünüz kadar yer yakarsınız…