Marmara Denizi'nde korku dolu anlar! Kargo gemisi battı! 6 mürettebat için kurtarma çalışması başlatıldı

Balıkesir'in Marmara Adası'ndan Bursa'nın Gemlik ilçesine kuru yük getiren 69 metrelik kargo gemisi Marmara Denizi'nde battı. Bölgeye çok sayıda ekip gönderilirken, gemide 6 kişilik mürettebat bulunduğu bildirildi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Mudanya ’da kriz merkezi oluşturduklarını, çalışmalarını yakından takip etiklerini söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yapılan aramalarda boş bir can salı bulunduğunu duyurdu

Marmara Denizi'nde korku dolu anlar! Kargo gemisi battı! 6 mürettebat için kurtarma çalışması başlatıldı

Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 69 metre boyundaki kargo gemisinin mürettebatı için kurtarma çalışması başlatıldı.

TAHLİSİYE BOTLARA GÖNDERİLDİ

AA'da yer alan habere göre Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, adanın güneybatısında su alan "BATUHAN A" isimli 59 metre boyundaki genel kargo gemisi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait KEGM-6 ve KIYEM-4 hızlı tahlisiye botlarının olay yerine ivedilikle yönlendirildiği kaydedildi.

Marmara Denizi'nde korku dolu anlar! Kargo gemisi battı! 6 mürettebat için kurtarma çalışması başlatıldı - Resim : 1

"SAHİL GÜVENLİK HELİKOPTERİ İNTİKAL EDECEK"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Olumsuz hava şartları sebebiyle bölgeye intikal edemeyen 1 Sahil Güvenlik Helikopteri hazır olarak beklemekte, hava şartlarının müsade etmesi ile birlikte derhal intikale geçecektir. Bölgede başlatılan arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir" dedi.

 

"6 MÜRETTEBAT İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR"

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, olayın ardından bölgeye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı iki ekibin yanı sıra Balıkesir'in Bandırma ilçesinden bir ekibin gönderildiğini söyledi. Vali Demirtaş, "Su alarak batan gemide, Türk vatandaşı oldukları değerlendirilen 6 kişilik mürettebatın kurtarılması için çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor" dedi.

Marmara Denizi'nde korku dolu anlar! Kargo gemisi battı! 6 mürettebat için kurtarma çalışması başlatıldı - Resim : 2

"BÖLGEDE DALGALARIN BOYU 3 METRE"

Geminin battığı bölgede dalgaların boyunun 3 metreye yaklaştığını aktaran Demirtaş, Sahil Güvenlik Komutanlığının Mudanya ilçesindeki yerleşkesinde çalışmaları koordine ettiğini dile getirdi.

Demirtaş, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin bölgede çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Marmara Denizi'nde korku dolu anlar! Kargo gemisi battı! 6 mürettebat için kurtarma çalışması başlatıldı - Resim : 3

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ulaştırma Bakanlığı tarafından batan kargo gemisiyle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Marmara Denizi'nde İmralı Adasının güney batısında 59 m. boyundaki 6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A isimli kuruyük gemisinden 06.32'de Cospat-Sarsat sitemimizden EPİRB acil durum sinyali alınmıştır.

Bölgeye derhal Sahil Güvenlik Komutanlığı ve KEGM deniz ve hava unsurları yönlendirilmiştir. Bölgedeki gemilere Türk Radyo aracılığı ile çağrılar yapılmaktadır. Saat 07.12 itibarı Batuhan A isimli gemiden alınan AIS sinyalide kesilmiştir.

Batuhan A isimli geminin çağrılara cevap verememesi nedeniyle, Arama Kurtarma Yönetmeliğinin (c) bendine göre "Tehlike safhası" ilan edilmiştir.

"GEMİYE AİT BULGUYA RASTLANMADI"

Batuhan A isimli gemi son durum: TCSG 313 botu bölgeye ulaşmış olup bölgede gemiye dair bir bulguya rastlanılmamıştır. Söz konusu gemi, dün akşam saat 20.00 sularında Marmara Adası'ndan Gemlik’e yüklü olarak seyre kalkmıştır.

"HELİKOPTER KALKIŞ YAPAMADI"

Bölgeye intikal eden TCSG 25, TCSG 85, TCSG 313 botları aramalara devam etmektedir. Helikopter hava muhalefetinden dolayı kalkış yapamamıştır. Şu ana kadar yapılan aramalarda içi boş bir can salı bulunmuştur.

Kıyı emniyeti genel müdürlüğüne ait Kegk 6 ve Kıyem 4 isimli hızlı can kurtarma botları olay mahaline ulaştı, arama çalışmalarına başladı. Arama ve Kurtarma Faaliyetleri tüm ilgili unsurlarca devam etmektedir."

53 YAŞINDAKİ GEMİNİN İKİNCİ VUKUATI

Marmara'da batan Batuhan A.'nın, 1971 yılında inşa edildiği ve 2021 yılında da Çanakkale'de karaya oturduğu ve 2 günlük çalışmayla kurtarıldığı ortaya çıktı.

2 Nisan 2021'de Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesi açıklarında karaya oturan ‘Batuhan A’ isimli Türk bayraklı geminin, Karabiga Belediyesi İskelesi’ne yanaştırılması için bölgeye Türkeli römorkörü ile hızlı tahlisiye botu sevk edildiği, geminin çalışmanın ardından Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 'Türkeli' römorkörü tarafından çekilerek kurtarıldığı kaydedildi.

Marmara Denizi'nde korku dolu anlar! Kargo gemisi battı! 6 mürettebat için kurtarma çalışması başlatıldı - Resim : 4

GEMİNİN SON GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI

69 metre boyundaki kargo gemisinin limandan hareketi öncesinde son görüntülerine ulaşıldı.

"BATUHAN A" adlı 1250 ton mermer yüklü gemi, Balıkesir'e bağlı Marmara Adası'ndaki Badalan Limanından ayrılmadan önce güvenlik kameralarınca kaydedildi.

 2722 PERSONEL İLE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

AFAD Erzincan İliç'teki altın madeni ocağında toprak kaymasında göçük altında kalan işçileri aramak için 2722 personelin çalıştığını duyurdu. 

AFAD'dan yapılan son açıklamada çalışmalarda gelinen nokta böyle açıklandı:

"İliç ilçemizde, bir maden ocağında toprak kayması sonucu meydana gelen ve 9 vatandaşımızın göçük altında kaldığı bölgedeki çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Göçük altında kalan vatandaşlarımızın yer tespiti çalışmaları, profesyonel ekiplerimiz tarafından georadar ve yer altı radarları ile karadan, drone’lar ile havadan sürdürülüyor.

Ekiplerimizin tam donanımlı cihazlarla arama yaptıkları alanlar sektörlenerek hassas bir çalışma yürütülüyor.

Bölgede 24 saat aralıksız yürütülen çalışmalarda;

2722 personel
796 araç
99 aydınlatma kulesi
52 Jeneratör 
7 drone
1 georadar
5 yer altı radarı

görev yapıyor. Gelişmeleri takip ediyoruz."