Masa adayını ne zaman açıklayacak?

Hızla 14 Mayıs 2023 seçimlerine doğru ilerliyoruz.

Masa için zaman daralıyor.

Masa bileşenlerinden bir bakıyorsunuz ‘’Aday 13 Şubat’ta açıklanacak’’ sözleri ediliyor. Sonra bir başkası, ‘’30 Şubat’ta açıklanacak’’ diyor. Sonra bir diğeri ‘’Aday 10 Mart’ta açıklanır’’ diyor. Yanılmıyorsam en son Babacan ‘’30 Mart’a kadar yolu var’’ demişti.

Masa ve bileşenleri oldukça rahat.

Bıraksalar adayı 13 Mayıs’a kadar açıklamayabilirler.

Masa’da herkesin başka bir hesabı var.

Ancak, zaman Masa’nın aleyhine işliyor.

Artık kamuoyu, en çok da muhalefet seçmeni “aday kim olacak” sorusunun cevabını almak istiyor.

CHP’nin adayı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu.

DP, SP, Gelecek ve DEVA’nın da Kılıçdaroğlu üzerinde mutabakata vardıklarına dair bilgiler var.

Son dönemde İYİ Partili yönetici pozisyonundaki kişilerin çıkışlarına karşı Kılıçdaroğlu’nun büyük bir sabır gösterdiğini söylemek gerekir.

Kılıçdaroğlu, sabrede sabrede bu pozisyona geldi. Bir süre daha sabreder. Onun için sorun değil. Gerektiğinde de o kişiler için gereğini yapar.

Şu an Masa birbirine mahkûm. Kılıçdaroğlu da o sebepten dolayı sabra devam edecek. Taa ki ‘’Masa’nın adayı Kılıçdaroğlu’’ açıklaması yapılana dek.

Kılıçdaroğlu’nun yolu net. Aday açıklama süreci geldiğinde adının açıklanmasını garantilemek istiyor.

Kılıçdaroğlu’na karşı İYİ Partili yöneticilerin çıkışından sonuç alamayınca başka yöntemlere başvurulmaya başlandı. Bir taraftan Kılıçdaroğlu’nun katıldığı programlarda ‘’Aday olma’’ diye sloganlar attırıyorlar. Diğer taraftan da CHP Genel Merkezi önünde “Aday olma” eylemlerine İYİ Parti tarafından başlanacak.

Tüm bunlar olurken İYİ Parti tarafından Kılıçdaroğlu’na karşı tam ve net bir cephe açılmış görünüyor.

CHP Parti Meclisi ise buna karşı 9 Şubat tarihinde toplanacak ve net bir şekilde Genel Başkanları Kılıçdaroğlu’nun yanında olduklarını gösterecekleri karar alacaklar. Belki hep konuştukları gibi aday belirleme sürecini Masa’ya bırakabilirler.

CHP Parti Meclisi net ve güçlü bir şekilde “Adayımız Kılıçdaroğlu” mesajı verecek.

Bunun dışında Akşener Masa’da kalmak istiyorsa ancak Cumhurbaşkanlığı Vekilliği alarak binde beş ya da yüzde bir olan partilerden kendilerini ayrıştırmak isteyecektir. Ya da uzlaşmaz bir tutum takınarak Masa’dan kalkacak.

Akşener’in Masa’dan kalkmanın maliyetine de katlanamayacağını düşünüyorum. Zira, Masa’dan kalkmak demek Akşener için tekrar “bir bölen” yaftasını yemesi demektir. Bu durumda zaten CHP’ye gitmekte olan, geçmişte CHP seçmeni olan kitlesinin kalıcı olarak CHP’ye geçmesini sağlayacaktır.

Sonuç olarak; Masa’da aday isminin Kılıçdaroğlu’nun çıkacağına ilişkin en güçlü netice 9 Şubat’ta Parti Meclisi’nden çıkacak. Ardından da bu sonucu Masa’dan çıkacak karar pekiştirecektir.

Artık, bu karara İYİ Partililer “noterlik” olarak mı bakar, yoksa “Masa’nın kararı” olarak mı bunu da zaman gösterecek.