Masa’nın adayı kim?

Tüm Türkiye’nin merak ettiği soru.

Hatta sadece biz değil, gözü bizim üzerimizde olan dost ve düşman ülkeler de Masa’nın Erdoğan’a karşı kimi aday yapacağını konuşuyor. Bizim gibi dünya gündeminin de merak ettiği bir soru olarak karşımızda duruyor.

Nitekim Fransız Le Monde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anketlerde yükseldiği Türkiye’de muhalefet kargaşa içinde. 14 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimine dört ay kala, altı partili koalisyon hâlâ adayını bulamadı” yazdı.

Önceleri “Aday yıpratılır, bu sebeple seçim tarihi netleştikten sonra hemen açıklarız” şeklinde açıklamalar yapılıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıkladı. Üstelik Masa bunun üzerine dokuz saatlik bir yemekli toplantı daha yaptı. Ancak beklenen aday açıklaması yerine başka bir açıklama geldi.

Yapılan açıklama iki kelimeyle özetlenirse; Erdoğan aday olamaz.

Masa’nın jetonu yeni düşmüş gibi çıkan sonuç; Erdoğan aday olamaz.

Bu karara muhalefetin yılmaz savunucusu Sözcü Gazetesi bile isyan etti; “Eyy Aday! Geldiysen 6 Kez Masaya Vur” diyerek Masa’nın aday belirleme süreçlerini ruh çağırma seanslarına benzetti.

Ortada aday yok.

Yol haritası yok.

Sadece rakip adaya karşı demokratik olmayan bir tutumla karşı koyuş var.

Üstelik muhalefetin ve Masa’nın en büyük partisi olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan'ın adaylığı için özel bir tartışma yapmayacağız. Tartışmalar artık geride kalmalı. Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız” dedi.

Sonrası malumunuz, Masa adayını açıklamadı.

Sabih Kanadoğlu’nun yargı vesayeti oluşturarak 367 kararına imza attığı gibi Masa da “Erdoğan aday olamaz” dedi. Anlaşılan bir süre daha biz bu konuyu tartışacağız. 

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ'NİN OY ORANI NE KADAR?

Bugün BBP’nin 30. Kuruluş Yıl Dönümü programı vardı.

Hem davete icabet etmek için hem de oradaki havayı teneffüs etmiş olmak düşüncesi ile programa katıldım. Anadolu’nun birçok ilinden BBP teşkilatlarından katılım vardı. Şırnak’tan Çanakkale’ye de birçok teşkilat mensubu ile de sohbet etme imkânı bulduk.

Birçok kişiden “Anketlerde bizi neden görmüyorsunuz? Neden bizi düşük gösteriyorsunuz? Aslında bizim oyumuz daha yüksek” gibi eleştiriler aldım.

Sonunda Genel Başkan Mustafa Destici de program sonrası yurt dışından gelen okul arkadaşı KKTC’li Bakan Erhan Arıklı, merhum Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet, Makedonya Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç’ın da aralarında olduğu birçok konukla otururken aynı eleştiriyi yaptı.

“Biz birçok seçim çevresinde seçime giremiyoruz. Ancak 2019’da Türkiye genelinde dörtte bir oranında yerde seçime girdik ve aldığımız oran yüzde iki oldu. Bizim oyumuzu görmek için özellikle Konya üzerinden bir okuma yapabilirsiniz. Konya’nın 31 ilçesi var. SP 31 ilçenin tamamında aday gösterdi 47 bin oy aldı. Biz 12 ilçede gösterdik 67 bin oy aldık. Üstelik Urfa gibi birçok yerde Millet İttifakı hatta HDP, SP’ye destek oldu. Biz ya ittifak ortağımız AK Parti’yi destekledik ya da aday çıkarabildiğimiz yerde aday gösterdik” şeklinde hem sitem etti hem de bir analizini bizimle paylaştı.

Oy oranı düşük olan partilerin Türkiye genelini temsilen yaptığımız 2 bin, 3 bin ankette görülebilmesi çok mümkün değil.

Ancak, partililerin eleştirilerini de anlıyoruz.

Umarım önümüzdeki dönem BBP de umduğu gibi bir oy alır.

Siyasette 30 yıl da oldukça uzun bir yolculuk.

Bu vesileyle Muhsin Yazıcıoğlu’nu çok sevdiğim ve herkesin kulağına küpe olması gereken “Nokta kadar menfaat için virgül gibi eğilme” sözü ile rahmetle anıyorum.

Mekânı cennet olsun.