MasterChef Türkiye'de büyük şok

MasterChef Türkiye yarışmasının bireysel dokunulmazlık oyununda herkesi şoke eden bir an yaşandı. Yarışmanın başarılı ismi Tanya Kilitkayalı bir anda fenalaştı. Tanya'nın dokunulmazlık oyunundaki tabağı değerlendirme dışı kaldı.

MasterChef Türkiye'de büyük şok

Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu TV8 ekranlarında yayınlanan ve Türkiye'yi ekran başına kilitleyen MasterChef Türkiye yarışmasının dün akşam yayınlanan dokunulmazlık oyunu bölümünde şoke eden bir an yaşandı. Yarışmanın iddialı isimleri arasında yer alan Tanya Kilitkayalı, dokunulmazlık için mücadele ederken fenalaştı.

Yarışmanın jürilerinden Şef Mehmet Yalçınkaya, Tanya'nın durumunu gördükten sonra, "Senin nedir durumun? Var mı etkisi?" diye sordu. Tanya da, "Evet boğazım çok kötü şişti, galiba kusacağım" dedi.

"Sağlıkçı arkadaş bir bakabilir mi Tanya'ya?" diyerek doktorları çağırdı. Tanya, doktorlara "Bir iki dakika lavaboya gitsem, çünkü çıkaracağım" deyince Mehmet Şef, "Tamam gitsin, izin veriyoruz. Kapat ocağı" diyerek izin verdi.

Şef Mehmet Yalçınkaya daha sonra diğer yarışmacılara dönerek, "Arkadaşlar biliyorsunuz arkadaşımızın bir şeyi var" diyerek durumu izah etmeye çalıştı ancak tam olarak anlaşılmadı. Ardından mevcut bir hastalığı olduğunu ve devam ettiğini belirterek şu açıklamada bulundu:

Doktorumuzla konuştuk. Şu an yarışmaya devam edecek durumda değil. Fakat ciddi bir şeyi yok. Şu anda arka tarafta doktorumuzla birlikte. Doktorumuz gelemeyeceğini söylüyor. Tanya dokunulmazlık alamayacak. Normal oylamaya katılabilirse katılaca. O da sizin vereceğiniz bir karar.

Tanya Kilitkayalı'nın hastalığı/rahatsızlığı ne?

Mavi takım, 3-2 kırmızı takıma yenildi. Yenilen takım Mehmet Yalçınkaya'nın yaptığı Surf and Turf yemeğini yaparak dokunulmazlık oyunu oynadı. Tanya Kilitkayalı, kabuklu deniz ürünlerine alerjisi nedeniyle zor anlar yaşandı.

Mehmet Şef'in içinde karides de bulunan özel tarifi Surf and Turf yemeğini yapmaya çalışan Tanya'nın alerji nedeniyle boğazı şişti ve midesi bulandı.

Deniz ürünleri alerjisi nedir?

Balığa karşı alerji, vücudun balık etinde bulunan proteinlere karşı reaksiyon göstermesinden kaynaklanmaktadır. Balık buharı nedeniyle ortaya çıkan belirtiler genellikle astım belirtileri ya da alerjik nezle gibidir.

Kabuklu deniz ürünleri (karides, ıstakoz, kerevit ve yengeç) alerjisi de ciddi olabilir ve genellikle ömür boyu sürer. Balık alerjisi ve kabuklu deniz ürünleri alerjisi arasında hiçbir bağlantı yoktur ve bu yüzden kabuklu deniz ürünlerine karşı alerjisi olan çoğu kişi balık yiyebileceği gibi balık alerjisi olan kişiler de kabuklu deniz ürünleri tüketebilirler.

Deniz ürünleri alerjisi nedir?
Deniz ürünleri alerjisi nedir?

Ne zaman alerji olurlar?

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi genellikle sonradan ortaya çıkar ve muhtemelen bunun en büyük nedeni çocuk biraz daha büyük olmadan kabuklu deniz ürünleri verilmeyeceğindendir.

Balık ve kabuklu deniz ürünleri alerjisi hangi reaksiyonlara neden olur?

Balık ve kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan kişilerde astım belirtileri, mide ve bağırsak semptomları, ciltte kızarıklık, göz yaşarması ve burun akıntısı gibi reaksiyonlar görülebilir. Bazıları tansiyon düşmesi ve nefes darlığı gibi ciddi belirtiler ile reaksiyon gösterirler.

Balık alerjisi nasıl tedavi edilir?

Gıda alerjisi nedeniyle oluşan belirtileri önlemenin tek yolu alerjiye neden olan ürünleri tüketmemektir.

Tanya Kilitkayalı kimdir?

26 yaşında olan Tanya Kilitkayalı, öğretim görevlisi. Yarışmaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden katılıyor. Yaptığı yemekle üçlü elemelere kalan Kilitkayalı Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunu.

Tanya Kilitkayalı, çocukluğundan beri annesiyle beraber Kilitkaya Köyü’nde bir aile işletmesinde yöresel tatları hazırlıyor.

Tanya Kilitkayalı
Tanya Kilitkayalı

MasterChef Türkiye'nin 1 Ekim bölümünde, bireysel dokunulmazlık oyununda moralleri bozan bir gelişme yaşandı. Kendini iyi hissetmediğini söyleyen Tanya doktor eşliğinde stüdyo dışına alınırken bireysel dokunulmazlık oyununda tabağı değerlendirme dışı kaldı.