Migren iyileşir mi? Migren tedavisi var mı? Migreni neler tetikler?

Baş ağrısı denildiğinde tıp literatüründe 100’den fazla baş ağrısı çeşidi karşımıza çıkmaktadır. Eğer gerçekten baş ağrımızın sebebi migren ise tedavisi özellikli olup yanlış ilaç kullanıldığında bu migren baş ağrısı şekil değiştirip başka bir baş ağrısına dönüşme sorunu ortaya çıkmaktadır. Normalde ayda 4-5 kez gelen migren atakları artık hemen her gün rahatsızlık verici hale gelmekte ve tedavisi de içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Migren hastası olup da gelişigüzel ağrı kesici kullanalar bilmeden başka sorunlarla baş etmek zorunda kalmaktadırlar. Baş ağrısını dindirmek için uygun olmayan ilaçların, ağrı kesicilerin kullanılma oranı yüzde 80-90’lara varmaktadır. Bu durum ciddi bir sağlık sorunu olup mutlaka üzerinde durulması gerekmektedir. Kural olarak uzmanınıza sormadan ağrı kesici ilaçlar kullanmamanız gerekmektedir.

Baş ağrımın sebebi MİGREN mi?

Migren baş ağrısının kendine has belirtileri:

1- Migren de yarım baş ağrısı olur yani başın iki tarafını tutan ağrı çok ama çok nadirdir.
2- Migren ağrısı zonklayıcı bir ağrıdır.
3- Migren hastaları özellikle koku, gürültü ve ışıktan rahatsız olurlar.
4- Migren ağrısı insanı asla uykusundan uyandırmaz.
5- Migren hastalarında bulantı olur ama kusma nadiren görülür.

Migren tetikleyicisi olarak en sık stres suçlanmaktadır. Beyinde sinirsel duyarlılığı artırması, baş ve boyun çevresindeki adalelerde kasılmalara yol açması ve bağışıklık sistemimizi zayıflatması stresi migren kaynakları arasında başat bir aktör haline getirmektedir. Beyin içerisindeki sinirsel duyarlılığın artması sonucu bazı enflamatuar maddeler salınmakta bu aktif durum migren ağrılarını harekete geçirmektedir.

Migren neden oluyor?

Tıbbi açıdan suçlanan mekanizmalar: Birincisi beyne oksijeni az kan gitmesi, ikincisi beyin damarlarında oluşan enflamasyon ve üçüncüsü baş bölgesindeki ağrı sinirlerinin tetiklenmesi.

Migren tetikleyicisi olarak suçlanan diğer olaylar:

Kokular: çiçek kokuları, parfümler, makyaj boyaları
Sıcak hava
Saç aksesuarları: eşarp, toka gibi.
Aşırı egzersiz ve aşırı cinsel faaliyet
Ergonomik nedenler: uygunsuz masa sandalye, bilgisayar kullanımı
Eskimiş peynirler, dondurulmuş gıdalar ve şarap: içindeki tiramine bağlı
Fast food: ayaküstü atıştırma insülin salınım dengesizliğine yol açtığından
Sigara içmek: beyin kan damarlarını büzer daha az oksijenin beyin dokusuna gitmesine neden olur.
Aşırı kahve içmek: Bazılarında ağrıyı keserken bazılarında ağrıyı artırabilir. Kahve alışkanlığı olanlar aniden kahve içimini durdurmamalı.

Migren Tedavisi

Bir baş ağrısı kronik hale gelmeye başlamış ise öncelikle uzman bir doktordan yardım almalısınız. Bu baş ağrınızın migren veya diğer baş ağrılarından birisi olup olmadığını ortaya çıkarır. Migren tanısı kesinleşirse sadece migren tedavisine has ilaç kullanmalısınız.
Uygun ilaç kullanmanıza rağmen ağrılarınız ya da migren nöbetleriniz gittikçe daha sık gelmeye başlıyorsa bir ağrı uzmanına gitmenizde yarar var.

Etkili migren tedavisi

Eğer migren ağrıları kullandığınız ilaçlarla geçmiyorsa bazı girişimsel tedaviler ihtiyacınız var demektir.

En etkilisi migren ağrısının bulunduğu taraftaki ağrı sinirlerinin devre dışı bırakıldığı kalıcı sinir bloklarıdır. Migren sinirlerin baş kemiklerinin dışında saçlı derinin altında seyreder. Önce bu sinirlere tanısal test blokları yapılır hastanın ağrıları kesilirse kalıcı sinir blokları radyofrekans yöntemi ile uygulanır.

Diğer etkili bir yöntem damardan veya rektal yolla ozon tedavisi vermektir. Ozon tedavisinin etkisi; beyine bol ve aktif oksijeni ulaştırır, kan akımını artırır ve enflamasyonu önler yani bir anlamda migrenin kaynağı olabilecek beyin içi problemleri çözecek etkili doğal bir yöntemdir.

Hem kalıcı sinir blokları hem de ozon tedavisin Birlikte kullanımı migren hastaları için tedavide yeni bir ümit olmuş, hastaları bıktıran ilaçlardan kurtulmalarına yardımcı olmuştur.

Migrenin yaşamınızı karartmasına izin vermeyin bu yeni yöntemleri lütfen araştırın.