Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tv100'e konuştu: Suriye ile belli noktalarda mutabık kaldık

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tv100'e yaptığı açıklamada "11 yıl sonra Suriye ile görüşmemiz oldu. Bu toplantıda görüşmelerimizi açıkça ifade ettik. Biz hiçbir şekilde işgalci bir kuvvet değiliz, en önemli amacımız terörle mücadele. Tek hedefimizin teröristler olduğunu kendilerine söyledik. Bunlara karşı birlikte olmamız gerektiğini gündeme getirdik ve Suriye topraklarında koordinasyon merkezi kurma çerçevesinde mutabık kaldık." dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tv100'e özel verdiği röportajda muhabir Ebru Balıkçı'nın sorularını yanıtladı.

Bakan Hulusi Akar'ın açıklamalarından satır başları: 

"MAYIS'IN 10'U VEYA 11'İNDE UKRAYNA VE RUSYA ARASINDA BAKAN YARDIMCILARININ GÖRÜŞMESİ PLANLANDI"
- (Tahil Koridoru görüşmelerinde bakan yardımcıları düzeyinde ilk görüşme ne zaman gerçekleşecek?) Tahıl Koridoru Anlaşması yaptığımız uzatma tarihi itibariyle 18 Mayıs'ta dolacak. Bu süre dolmadan önce taraflarla çeşitli görüşmelerimiz oldu. Mayıs'ın 10'u veya 11'inde Ukrayna ve Rusya arasında bakan yardımcılarının görüşmesi planlandı. Öncesinde teknik heyet görüşecek. Tahıl Koridoru Anlaşması’nın sürmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Burada yapacağımız çalışmalarla tahıl taşınmasının hızlı ve planlı bir şekilde yapılmasını bekliyoruz. Bu mutabakatın BM, AB ve NATO için faydalı olduğunu düşünüyoruz, umutluyuz. 

"SURİYE TOPRAKLARINDA KOORDİNASYON MERKEZİ KURMA ÇERÇEVESİNDE MUTABIK KALDIK"
- (Suriye’yle normalleşme noktasında hangi adımlar atılacak?)11 yıl sonra Suriye ile görüşmemiz oldu. Bu toplantıda görüşmelerimizi açıkça ifade ettik. Biz hiçbir şekilde işgalci bir kuvvet değiliz, en önemli amacımız terörle mücadele. Tek hedefimizin teröristler olduğunu kendilerine söyledik. Bizim komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılı olduğumuzu ifade ettik. Suriyeli muhattaplarımıza yaptığımız çalışmada teröristlerden bir anda kurtulmamız gerektiği anlatıldı. İlave bir mülteci akınına tahammülümüz yok, bunu önlememiz gerekiyor. Bu nedenle Suriye’de bulunmamız önemli. Bulunduğumuz bölgelerde hayatın normalleşmesi için bakanlıklarla yoğun bir çalışma içindeyiz. Teröristler Suriye’ye ait olan malları kullanıyorlar ve vatandaşların haklarını gasp ediyorlar. Bunlara karşı birlikte olmamız gerektiğini gündeme getirdik ve Suriye topraklarında koordinasyon merkezi kurma çerçevesinde mutabık kaldık. 

- (Terörle mücadelede son durum) Son 8 günde 35 terörist etkisiz hale getirildi. Biz bunların inlerini başlarına yıktık, yıkmaya devam edeceğiz.

"TUTARSIZ VE AHMAKÇA"
- Ankara'da siyasiletin yaptığı açıklamalar yenilir, yutulur cinsten değil. Tutarsız ve ahmakça açıklamalar var. Savunma sanayimizle gurur duymamak mümkün değil. Bunlar yurt dışındaki basınla beraber terörist söylemlerini içselleştirmişler

- (Kayseri’de durum nasıl görünüyor?) Her gittiğimiz yerde sevgilerini gösteriyorlar, bu da bize büyük bir motivasyon sağlıyor. Vatandaşlarımızla her yerde beraber olmayı sürdürüyoruz. Diğer partilerle tartışmamız söz konusu değil.