Milyonlarca emekli maaş zammını bekliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği zammın Meclis'e geleceği tarih netleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilere yönelik ara zammı işaret etmesi sonrası ilk adım ekimde atılacak. Meclis'e gelecek olan düzenlemeyle 7.500 TL olan en düşük emekli maaşının yükseltilmesi gündem maddelerinin arasında bulunuyor. İşte detaylar...

Milyonlarca emekli maaş zammını bekliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği zammın Meclis'e geleceği tarih netleşti

Türkiye'de yaşayan milyonlarca emekli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "emeklileri de memnun edecek adımlar atacağız" müjdesinin ardından yapılacak düzenlemeyi beklemeye başladı. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklisinin gözü sinyali verilen ara zamma çevrildi. Emekliye zam düzenlemesi ekim ayında Meclis'e gelecek.

Sabah'ın haberine göre, emekliye zamda, "Prim-aylık dengesizliğinin giderilmesi, seyyanen zam ve 7.500 lira olan en düşük emekli aylığının yükseltilmesi" olmak üzere üç önemli başlık bulunuyor.

KADEMELİ ARTIŞIN KÖK AYLIKTA YAPILMASI BEKLENİYOR

Emekliye zam düzenlemesi, Meclis'in 1 Ekim'de başlayacak olan yeni yasama döneminin ilk gündem maddelerinden biri olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yürütülen çalışma kapsamında emekli aylıklarına kademeli artışla prim günü ile aylık arasında kopan bağın kısmen telafi edilmesi hedefleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da Başkan Erdoğan'ın talimatıyla Meclis açılır açılmaz gerekenin yapılacağını ifade ederken, kademeli artışın kök aylık üzerinden yapılması bekleniyor.

Temmuz ayında refah payıyla birlikte emeklilerin zam oranı yüzde 25'e tamamlandı. En düşük emekli aylığı 7.500 lirada kalırken, zamlar kök aylık üzerinden hesaplanınca yaklaşık 6 milyon emeklinin aylığına yansıyan artış 100-200 lira seviyelerinde kaldı.

En düşük aylığın 7.500 lira olmasının ardından ortaya çıkan prim-aylık dengesizliğinin giderilmesi öncelikli başlıklar arasında yer alıyor.

3 OCAK'TA BELLİ OLACAK

Çalışma Bakanlığı'nca ortaya konulacak formüller Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Söz verdik. Meclis açılır açılmaz gereken yapılacak inşallah, çalışıyoruz" derken, emekliler yeni yılda enflasyon zammıyla gelen artış oranını da 3 Ocak'ta öğrenecek.

Bugün 7.500 lira olan en düşük emekli aylığının artıp artmayacağı da merak ediliyor. 2019'da 1.000 lira olan en düşük emekli aylığı 2020'de 1.500, Ocak 2022'de 2.500, Temmuz 2022'de 3.500, Ocak 2023'te 5.500, mart ayında ise 7.500 liraya yükseltildi.