Miraç Gecesi ne zaman 2023? Miraç Kandili anlam ve önemi ne? Miraç olayı nedir, nasıl gerçekleşti?

Üç ayların ilki olan Recep ayı içinde idrak edilen Miraç Kandili için milyonlarca müslüman camilerde dualar ve ibadetler gerçekleştirecek. Miraç Kandili içinde pek çok anlamı ve ilahi olayları barındıran önemli olaylardandır. Peki, Miraç Gecesi ne zaman 2023? Miraç Kandili anlam ve önemi ne? Miraç olayı nedir, nasıl gerçekleşti? Miraç ne demek, Miraç anlamı ne? İşte Miraç Kandili ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Miraç Gecesi ne zaman 2023? Miraç Kandili anlam ve önemi ne? Miraç olayı nedir, nasıl gerçekleşti?

Hicri Takvime göre üç ayların başlamasıyla birlikte ilk ay olan Recep ayının içinde bulunan Miraç Kandili, tüm dünyada ibadetlerde idrak edilecek. Pek çok hikmetli olayı içinde barındıran Miraç Gecesi, aynı zamanda Müslümanlara tebliğ edilen namaz dahil diğer ihsanların yanında, hikmetleri de içinde olan özel gecelerdendir. Pek çok kişi Miraç Kandili ile ilgili bilgileri araştırıyor.

2023 MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN, RECEB’İN 27. GÜNÜ HANGİ GÜN?

23 Ocak'ta başlayan "üç aylar"ın ilki olan Recep ayının 27'nci gecesine denk gelen Miraç Kandili yarın (17 Şubat 2023) idrak edilecek.

MİRAÇ NE DEMEK, ANLAMI NE?

Miraç, yükseğe çıkma aracı, merdiven, asansör demektir.

MİRAÇ OLAYI NEDİR?

Miraç hadisesi, Peygamberimizin üstün makamlara yükselişi ve Allah’ın Yüce katına çıkarılışı olayıdır. Aslında İsra ve Miraç hadisesi olarak adlandırılır. Hz. Peygamberin gecenin bir bölümünde Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürülmesine "İsrâ", buradan da yüce makamlara yükselmesine, Allah’ın katına çıkarılmasına ise "Miraç" denir.

MİRAÇ KANDİLİ ANLAM VE ÖNEMİ NE?

Cenab-ı Hakk’a yakınlığın en üstün derecesi olan miraç, beşer anlayışı çizgisinin ötesinde olan akıllara durgunluk veren bir olaydır. Bu muazzam olayı fizik kanunları ile açıklamak mümkün değildir.

Allah’ın sevgili elçisi, son peygamberi, Mekke müşriklerinin haince saldırıları ve dayanılmaz eziyetlerine göğüs gererek yüce dinimiz İslâm’ı tebliğ görevini ifa ediyordu. Bu esnada kısa bir zaman içinde kendisine yardım eden, onu büyütüp himaye eden amcası Ebu Talip ve ilk iman eden, malıyla, canıyla ona bütün varını veren Hz. Hatice validemizi kaybetti. Aynı zamanda Taife giden Peygamberimizin orada taşlanması ve ayaklarının kan içerisinde kalarak tekrar Mekke’ye dönmesi kendisini çok üzmüştü. Bu olaylardan dolayı bu yıla “gam ve hüzün yılı" adı verilmiştir.

İşte bütün bu hadiselerden çok sıkılan, bu olaylardan dolayı oldukça müteessir olan Hz. Muhammed’i Cenab-ı Hak (c.c.) teselli etmek, üzüntüsünü gidermek, O’na hiçbir beşer gücünün görmediği, duymadığı bir takım ayetlerini ilahi sırlarını, âli derecelerini göstermek için O’nu katına çıkarttı. Aradaki vasıtaları kaldırarak, O’nu ilahi vahye muhatap kıldı. Bu sırlı olay kameri takvime göre, Recep ayının yirmi altısını yirmi yedisine bağlayan gece meydana gelmiştir ki, bu geceye Miraç Gecesi denilmektedir.

MİRAÇ HADİSESİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Hicretten bir buçuk yıl kadar önce bir gece vakti, büyük meleklerden Cebrail Hz. Mu- hammed’i mahiyetini bilemediğimiz "Burak” ismi verilen manevî binitle Mekke’deki Mescid-i Haram’dan alıp Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürdü. Bu durum Kur’an-ı Kerim’in İsra suresinin 1. ayetinde şöyle anlatılmaktadır: "Kulu Muhammedi bir gece Mescid-i Haram’dan, kendisine birtakım ayetlerimizi göstermek için çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür.”"

Mescid-i Aksa’dan sonraki Miraç yolculuğu hakkında bilgilerimiz Peygamberimizin hadisi şeriflerine dayanmaktadır: Bu konudaki hadislerde bu olay şöyle anlatılmaktadır: Hz. Muhammed (s.a.s.) Cebrail’in refakatinde, hiçbir insana nasip olmayacak bir şekilde, zaman ve mekan mefhumlarını aşarak göklere yükseltilmiş, pek çok manevi makam ve mevkiler kendilerine gösterilmiş, varlık ufuklarının üzerine çıkarılarak Yüce Allah’ın huzuruna varmıştır. Bu olay hadislerde uzunca anlatılmaktadır.

Bu makamda Peygamberimize üç ilahi ihsanda bulunulduğu hadis-i şeriflerde belirtilmektedir. Bunlar:

a) Beş vakit namaz. (Bu sebeple namaza mü’minin miracı denmiştir.)

b) Allah’a ortak koşmayanların bağışlanacağı müjdesi.

c) Bakara suresinin sonundaki üç ayet.

Bu büyük olaydan bahseden ve aynı adı taşıyan İsra suresinde Yüce Allah, bütün insanlığa ihtiyaç duydukları düsturları bildirmektedir. Bunlara uyulduğunda huzur ve mutluluğa kavuşulacağı muhakkaktır.