Mübariz Mansimov SOCAR'a yüklü tazminat ödeyecek

FETÖ’ye yardım suçundan 5 yıl hapis cezası aldıktan sonra serbest kalan Azerbaycanlı iş insanı Mübariz Mansimov SOCAR'a 240 milyon dolar tazminat ödeyecek. 7 Ekim'de Mansimov'un Türkiye'deki mal varlıklarına el konulmuştu.

Türk vatandaşlığına geçip Gurbanoğlu soyadını alan Azerbaycanlı Mübariz Mansimov SOCAR'a yüklü bir tazminat ödeyecek.

Azerbaycan Devlet Petrol şirketi SOCAR ve SOCAR Grubu'na ait şirketler, Palmali'nin yükümlüklerini ihlal etmesi sonucunda Mübariz Mansimov Gurbanoğlu ve sahip olduğu şirket aleyhine 3 ayrı tahkim davası açtı. 

Mahkeme SOCAR'ın taleplerini haklı buldu. Davalardan ilki 5 Kasım 2020 Londra Ulusarası Tahkim Mahkemesi'nin verdiği karardı. Bu dava SOCAR lehine sonuçlandı.

26 Ocak 2021'de Londra Denizcilik Tahkim Derneği ve 3 Şubat 2021'de Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu'nun tahkim şartları ve yürütülen süreçler sonunda Mansimov'un SOCAR'a toplam 240 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedildi.

Azerbaycan Devlet Petrolleri Şirketi SOCAR, uluslararası tahkim mahkemelerinin 3 dava da verdiği karar sonrası Türkiye ve Malta mahkemelerine başvurdu. Kararların icrası ve Mansimov'un mal varlığına el konulması talep edildi.

Temyize götürdü

SOCAR'ın açıklamasına göre, Türk mahkemeleri SOCAR lehine karar verdi. Mansimov'un avukatları mahkeme kararına itiraz edince, karar temyize gitti. Ancak sonuç değişmedi. Temyizden iddiaların asılsız olduğuna yönelik karar çıktı. 

Mansimov'un Türkiye'deki mal varlıklarına el konulmuştu

7 Ekim 2021 tarihli kararla Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'nun Türkiye'deki mal varlıklarına el konuldu. Azerbaycan ve Malta mahkemelerinde ise bu karar daha önceden verilmişti.