Murat Karayalçın tv100'e konuştu: Taraflar evet derse geçici genel başkan olurum

tv100'ün gündemi belirleyen programı Farklı Açılar'a konuk olan Sosyaldemokrat Halkçı Parti eski Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP'deki tüm tarafların kabul etmesi durumunda geçici genel başkan olmayı kabul edebileceğini belirtti. Karayalçın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için "Parti genel merkezimiz Ekrem Bey'i aday göstermek zorunda, Ekrem Bey'de aday olmak zorunda" ifadelerini kullandı.

Farklı Açılar programına konuk olan Sosyaldemokrat Halkçı Parti eski Genel Başkanı Murat Karayalçın, Kübra Par ve Gürkan Hacır'ın sorularını yanıtladı.

Murat Karayalçın'ın açıklamalarından satır başları:

İMAMOĞLU İLE YEDİĞİ YEMEK
- Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, beni, Hikmet Çetin ve Altan Öymen'i davet etmişti. Ekrem Bey'in belediye başkanlığına seçilmesinden bu yana, Ekrem Bey'in anlaşılan desteği var ki Büyükçekmece Şenliği, İstanbul Büyükçekmece Şenliği olarak adlandırılmaya başlandı. Şenliğe gitmeden önce Ekrem Bey, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde bireysel olarak yaptırdığı bir galeriyi göstermek istedi. Hep birlikte sergiyi gezdik. Sonra hep birlikte yemek yedik, sonra şenliğe geçtik.

"PARTİ GENEL MERKEZİMİZ EKREM BEY'İ ADAY GÖSTERMEK ZORUNDA, EKREM BEY'DE ADAY OLMAK ZORUNDA"
- 20 il başkanımızın yaptığı toplantı hakkında bilgim yok. Ben uzunca bir süredir çıktığım televizyon programlarında İmamoğlu'nun İBB Başkan adayı olması gerektiğini seslendiriyorum. Bunu bir kader kilitlenmesi olarak nitelendiriyorum. İmamoğlu, İBB Başkan adayı olmak zorundadır ifadesini kullanıyorum. Önceki günde Ekrem Bey'e 'ben sizin ağabeyinizim, kusura bakma benim düşüncem İBB Başkan adayı olmanız, gönül koyma' dedim. Kemal Bey'in de kader kilitlenmesi içinde olduğu kanısındayım; Ekrem Bey'in aday gösterilmesi konusunda. Parti genel merkezimiz Ekrem Bey'i aday göstermek zorunda, Ekrem Bey'de aday olmak zorunda. Dediklerimi tebessümle karşıladı. Bu görüşümde ısrarlıyım. Hiçbir seçim garanti değil, hazırlık yapmak gerekiyor. 

"TARAFTAR EVET DERSE GEÇİCİ GENEL BAŞKAN OLURUM"
- 'Ağabey' formülünün doğru olduğu kanısında değilim. Bu tür bir düzenleme bizim tüzüğümüze de siyasetimize de terstir. Tarafların tümü anlaşırsa evet derim. Ben kıdemli bir partiliyim, içinde bulunduğumuz durumun aşılması için bireysel olarak görüşlerimi proje metni haline getirdim. Tüzüğümüz parti hukukudur, 100 yıllık partiyiz. Parti hukukunda ne öngörülüyorsa o yapılır. 

"CHP'DE BÖLÜNME RİSKİ GÖRÜYORUM"
- CHP'de bölünme riski görüyorum. Daha doğrusu duyuyorum. O da beni rahatsız ediyor. Yeniden SHP açılsın, keşke kapanmasaydı diyenler var. CHP'nin durumuyla ilgili çok olumsuz yorumlar yapanlarda var. Bu süreçte tüm partililere, partimizin içinde bulunduğu süreçle ilgili tartışmalara katılın diyorum. Bu tartışmalarda parti bütünlüğünü korumalıyız. Başta genel başkan olmak üzere birbirimizin saygınlığını gözetmeliyiz. Açık olmalı ve parti hukukuna uygun davranmalıyız. Bu tartışmalar yeterince yapılmıyor. 

 "CHP’DE ŞU AN BİR OLİGARŞİ VAR" SÖZLERİ İLE KİMİ KASTETTİ?
- Genel merkezin tümü. Bizim bu seçimleri kazanamamızın altında yatan neden CHP'nin kapasitesinin tam olarak kullanılamamasıdır. 20 yıldır CHP yüzde 20'lere takıldı kaldı. Bunun nedeni parti kapasitesinin kullanılamamasıdır. CHP 100 yıllık tarihinde baraj altında da kaldı, yüzde 42'ye kadar da çıktı. 0 ile 42 arasında oy alabilen bir parti. Nasıl oluyor da yüzde 20'lere takılı kalıyor? Parti kapasitemizi tam olarak kullandığımızda 40'lara kadar çıkıyoruz, kullanamadığımızda 20'lerde kalıyoruz. Siyasetin belirlenmesine, adayların seçilmesi de örgütten alınmış, genel merkezin elindedir. Genel merkez siyaseti ve adayları seçiyor. Örgütte afiş, pankart işleri ile meşgul oluyor. Bu oligarşik bir yapıdır. Partiye asıl egemen olan üye, egemenliğini delege ede ede kaybediyor. Bunu genel merkez kullanıyor. Buna oligarşinin tunç yasası da diyorlar. Seçilenin kendisini seçen üzerinde egemen olduğu bir yapı. Oligarşik yapının değişmesi için Kılıçdaroğlu'nun görevi bırakması gerekmez, onunla ilgisi yok. Oligarşik yapının değişmesi için yapısal dönüşüm olmalıdır. Yerelle merkez arasında yeni bir yetki paylaşımına ihtiyaç var. CHP'nin 60 olan PM üyesi, 200'e çıkarılmalıdır. 200 PM üyesinin 81 tanesi kurultaydan seçilmemelidir. 

"HER ŞEYİ DOĞRU YAPTIK" DERSEK YANLIŞ OLUR"
- Biz bu Mayıs seçimleri için "her şeyi doğru yaptık, yaklaşımlarımız, uygulamalarımız doğruydu, yapılacak geriye hiçbir şey kalmadı" dersek yanlış yapmış oluruz. Sorun yapısal sorundur. Örgüt kapasitesini uzun zamandır kullanamıyoruz. 2012 yılında Kılıçdaroğlu'na proje halinde sunum yaptım. Lider konusunda bir sıkıntımız olmadı.Sorunu ben orada görmüyorum. Asıl sorun yapısal dönüşümde. Başarısızlık kişilerden kaynaklanmıyor, yapıdan kaynaklanıyor. 

"DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN ÜZÜNTÜ DUYDUM"
- Davutoğlu'nun açıklamalarından üzüntü duydum. Bir kader birliği yaptık, seçimi kazansaydık bunlar olmayacak. Seçim kaybedikten sonra böyle bir değerlendirme yapılmasını doğru bulmuyorum. İttifaklarda dikkat edilmesi gereken temel unsura bu seçimde dikkat edilmedi. İttifaka katılan her partinin kendi siyasi kimliğini öne çıkarması gerekir. Bu yeterince olmadı ve partiler birbirine başladı. 

"YEREL YÖNETİM SEÇİMLERİNDE GENEL MERKEZLERİN İTTİFAK ARAYIŞINA GİRMEMESİ LAZIM"
- İmamoğlu'nu başarılı bir belediye başkanı olarak görüyorum. Yerel seçimleri de kazanacağımızı öngörüyorum. Yerel yönetim seçimlerinde genel merkezlerin ittifak arayışına girmemesi lazım. Bu yerel seçim, genel merkezler bu seçime karışmasın. İttifak konusunu yerele bıraksınlar. Kurultayda ne olacağı kongrelerde ne olacağına bağlı. İYİ Parti ve HDP aday çıkarırsa iş güçleşir. Yerel bunu çözer. Aday çıkarılsa bile İmamoğlu'nun HDP ve İYİ Parti seçmeninden oy alacağını düşünüyorum.