NASA Türkiye’nin üstüne kadar gelip bu fotoğrafı çekti. Felaketin resmi resmen

NASA’nın Türkiye ile ilgili yaptığı son çalışma büyük yankı uyandırdı. Van Gölü’nün üzerine gelen NASA uyduları, gölün son halini fotoğrafladı. Durum hiç de iç açıcı değil.

NASA Türkiye’nin üstüne kadar gelip bu fotoğrafı çekti. Felaketin resmi resmen

NASA’nın çalışmaları tam gaz devam ediyor. Türkiye ile ilgili yaptıkları son çalışma ise büyük ses getirdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Van Gölü havzasında etkili olan kuraklığın ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Landsat uydusu görüntülerine de yansıdığını belirtti.

NASA Türkiye’nin üstüne kadar gelip bu fotoğrafı çekti. Felaketin resmi resmen - Resim : 1

Van Gölü Havzası ve çevresini gösteren son 4 yılın ocak ayına ait görüntüleri inceleyen Akkuş, bu yıl havzanın neredeyse hiç kar almadığını söyledi.

NASA Türkiye’nin üstüne kadar gelip bu fotoğrafı çekti. Felaketin resmi resmen - Resim : 2

SADECE YÜKSEK KESİMDE KAR ÖRTÜSÜ VAR

Van ve çevresinin son yılların en kurak kışını yaşadığını, karın halen istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Akkuş, kentte sadece yüksek kesimde kar örtüsünün olduğunu aktardı.

NASA Türkiye’nin üstüne kadar gelip bu fotoğrafı çekti. Felaketin resmi resmen - Resim : 3

ÇİFTÇİLER İÇİN HABERLER KÖTÜ

Dağlarda da kar örtüsünün olmadığını dile getiren Akkuş, şöyle konuştu: "Van Gölü Havzası kapalı bir havza. Havzanın yaz aylarında ihtiyaç duyduğu suyun ana kaynağını kışın düşen kar karşılıyor. Kışın karın az olduğu dönemlerde havzada kuraklık yaşanıyor. Van Gölü ve çevresini gösteren Landsat uydu görüntülerine baktığımızda son 3 yılda bölge tamamen kar örtüsüyle kaplı ama bu yıl ocak ayında ise kar örtüsü neredeyse hiç yok. Van Gölü havzası önümüzdeki günlerde kar yağışı almaz ise yaz aylarında ürünlerini yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz ve üremek için akarsulara göç eden inci kefalini çok zorlu bir süreç bekliyor."

NASA Türkiye’nin üstüne kadar gelip bu fotoğrafı çekti. Felaketin resmi resmen - Resim : 4