Nevşehir'de yer alan Selçuklular döneminin canlı şahidi Doğala Han restore edilmeyi bekliyor

Her adımı tarih kokan Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Doğala köyünde yer alan Doğala Han bakımsızlıktan ayakta durmakta güçlük çekiyor. Selçuklular döneminde inşa edildiği bilinen han adeta tarihin canlı bir örneği olarak hala ayakta. Bakımsızlıktan hayli kötü durumda olan han ilgi bekliyor.

Nevşehir'de yer alan Selçuklular döneminin canlı şahidi Doğala Han restore edilmeyi bekliyor

Nevşehir'de bulunan tarihi Doğala Han adeta zamana meydan okuyor. Derinkuyu ilçesinin Doğala köyünde yer alan tarihi han, Selçuklular döneminde Konya Kayseri kervan yolu üzerine inşa edilmiştir. Mimarisi ile kendisini diğer hanlardan ayıran tarihi han ne yazık kı bakımsızlıktan zor ayakta duruyor. 

TARİHİ HAN RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

Derinkuyu ilçesine bağlı Doğala köyünde bulunan ve Selçuklular döneminde inşa edilen ve tarihe tanıklık eden Doğala Han, artık tarih olmak üzere. Selçuklular döneminde Konya Kayseri kervan yolu üzerine inşa edilen tarihi Doğala Han, mimari şekliyle de bölgedeki han ve kervansaraylar içerisinde oldukça farklı bir konumda bulunuyor. Köy sakinlerinden Talat Damgacı köylerinde bulunan ve Selçuklu döneminde yapılan Han’ın biran önce restore edilerek turizme kazandırılmasını istedi.

 

Nevşehir'de yer alan Selçuklular döneminin canlı şahidi Doğala Han restore edilmeyi bekliyor - Resim : 1

''BİRÇOK YERİ YIKILMIŞ DURUMDA, KALANLAR İSE YIKILMAK ÜZERE''

Damgacı “Burası ipek yolu üzerinde bulunan tarihi bir kervansaray. Selçuklu döneminde inşa edilen kervansarayın bölümleri buranın doğal taşı ile yapılmış. Birçok yeri yıkılmış durumda. Kalan yerleri ise yıkılmak üzere. Buranın biran önce restore edilmesini talep ediyoruz. Burası Vakıflar Genel Müdürlüğünde olduğu için biraz geç işlem yapıyor. Burası çok büyük bir han. Biran önce turizme kazandırılmasını istiyoruz. Buranın yapım tarihi ile ilgili bir kitabesi yok. Ancak ipek yolu üzerinde yapılmış bir han. Ağzıkara han ve Tepesi Delik han güzergâhından gelip Çin’e kadar giden ipek yolu üzerinde bulunuyor" dedi.

 

Nevşehir'de yer alan Selçuklular döneminin canlı şahidi Doğala Han restore edilmeyi bekliyor - Resim : 2