Norm Ender: Ben onların sadece kafasını okşadım

Yeni şarkısı “Mekanın Sahibi” ile bütün rapçilere diss atan ve ortalığı fena karıştıran Norm Ender, TV100'de Cengiz Semercioğlu ile Sabah Sohbeti'ne konuk oldu. Norm Ender, Ben Fero'dan Demet Akalın'a, Ezhel'den Sagopa'ya kadar önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Norm Ender'in TV100 ekranında canlı yayında Cengiz Semercioğlu ile Sabah Sohbeti programında yaptığı açıklamalarından satır başları:

Eski çeteyi neden topladı?

Bizim için eski bir deyimdir. Avukatım Güneş benim eski bir dinleyicimdi. Beni temsil eden insan benim dinleyicim. Çevremdeki meslek sahibi olanlar insanlar bir zamanlar beni dinliyordu. Bu insanlar bana gelip, "Sen zor zamanımızda bizim yanımızda oldun. Senin için bir şeyler yapalım diyor. Eski çete bunlardan oluşuyor. Çünkü uzun süredir beni dinliyorlar. Bu bizim geleneksel lafımız.

 Yine ara verecek mi?

Sadece 2010'da İçinde Patlar albümüm çıktı. O zaman ara verdim. Sebebi de şu. Kendi şirketimi kuracaktım ancak işler istediğim gibi gitmedi. Daha sonra bir şirketle anlaştım. Onlarla bir albüm oluşturduk. Benim albümümün çıktığı sene bombaların patladığı dönemlere denk geldi. Aura albümünü çıkardığım şirketle aramızdaki anlaşmazlıktan dolayı tek taraflı feshettim. Daha fazla bekleyemezdim. Dava devam ediyor. Dolayısıyla bu şarkıyla geri döndüm.

Neyi beğenmiyor?

İlla o insanların yaptığı müziği beğenen de vardır. Benim bahsettiğim şu, insanlar müziğe hakim olmadığı için esinlenmeyi geçtiler. Dışarıdaki adam ola ola diyorsa, burada alo alo diyor. Kopyalar var. Dolly koyun gibi oldular. Davul vuruşu dediğimiz sesi 100 şarkının 90'ında bulabilirsiniz. Bu müzikten büyük bir grup rahatsız zaten. Dinleyenler eskiyi bilmediği için dinliyor. Biz 20-25 yıldır bu ülkede RAP yapıyoruz. Emperyalist ülkelerden kopyalar gibi değil de, kendi müzik mirasımızı da kullanarak yapıyoruz. Neden sanki RAP şimdi başlamış gibi yapıyorsunuz? TRAP olmaz değil, ben de kullanıyorum ama farkım şu. Benim farkım şu; Ben bir şeyin Amerika'da popüler olmasını beklemiyorum. Ben yapıyorum, sonra Amerika'da meşhur oluyor.

Amerika'da yapılan Rock ile Türkiye'de yapılan Rock arasında büyük fark var. Ama Cem Karaca, Erkin Koray, Barış Manço kendi kültürünü katarak Rock yaptı ve Türkiye'de büyük başarı yakaladılar. Kültürümüzü bırakmamız lazım.

Ben Fero'nun Demet Akalın ile düeti

Bu insanların sanatçı gibi müzisyen gibi pompalanmasına karşıyım. En popüler olduğumuz dönemde bile bize verilen süreler 10 dakikaydı. Eskiden yüzümüze bakmayanlar şimdi neden "Düet yapalım, konserime gel filan" gibi şeyler söylüyorlar. Ne değişti şimdi, ne oldu?

Ben de düet yapabilirim ama ben kimsenin garnitürü olmam. Albümü satsın diye böyle bir şey yapmam. Karma proje olabilir katılırım. Neşet Ertaş teklifi geldi diyelim, onun bir şarkısını seslendireceğim. Elbette yaparım.

10 yıl önce yaptığın şeylerde yeterince popüler olamadığın için mesleki kıskançlıktan yapıyor olabilir misin?

15 yıldır bu sektördeyim. Myspace sitesinin tavan yaptığı dönemlerde ben dünya listesine giriyordum. Şöyle bir şey vardı, bizim başarımız farklıydı. Youtube'da dünya listesine giren ilk Türk sanatçıydım. Biz yapıyorduk ancak basın ve medyanın haberi yoktu. 2017 yılındaki albümüm yine listelere girdi. Bunlar büyük gelişmelerdi. Sonra herkes yeni çıkan projeleri takibe almaya başladı. Onlar da tarzını değiştirip TRAP'a döndü. Onları tanımıyor değiliz, benim kitleme de RAP yaptılar. Dolayısıyla kitle onlara, "Ne yapıyorsunuz siz?" der durumuna geldi. Ancak ticari anlamda güzel para kazanınca umursamadılar.

Ezhel'in dövmesi

Ezhel'in dövmesinde "Ah yalan dünya" yazıyor. Neşet Ertaş'ın sözlerinden. Bu olmadı mı?

Ben şekilci bir insan değilim. Kimsenin giyimine tarzına karışmam, sadece kelebek konmuş gibi olmuş...

Sözlerimle onları çok rencide ettiğimi sanmıyorum. Ben onların sadece kafasını okşadım. 

Kendini herhangi bir yöne ait hissediyor musun?

Ben kendi müziğimi yaparken kendimi bir siyasi görüşe ait hissetmiyorum. Ben Atatürk ilke ve inkilaplarını savunuyorum. Bir doçentin hazırladığı detaylı bir kitap var. Bu kitapta beni cumhuriyetçi olarak tanımlıyorlar. Orada Sagopa da var. Üniversitede okutulan bir ders kitabı bu.

Sagopa ve Ceza

Sagopa ve Ceza'yı nasıl buluyorsun?

İkisi de çok iyidir. Sagopa'nın ekstra özellikleri var. Cut'tırdır aynı zamanda ve çok iyi söz yazar. Ceza ise biraz daha matematik gibidir. Kelimelerin kafiyeleriyle haşırneşirdir. Çok iyi bir MC'dir. Öyle bir kitlesi var.

Killa Hakan filan Almanya tarafındadır biraz. Tabii ki tanıyoruz ama biraz farklı kategorideler. Almanya'da yaşadıklarını anlatıyorlar.