Türkiye depremin yaralarını sarıyor! 'Okan Bayülgen ile Deprem Özel' yayını başladı

'Okan Bayülgen ile Deprem Özel' yayını başladı. tv100 programcıları deprem bölgesinde gördüklerini anlatıyor...

Türkiye depremin yaralarını sarıyor! 'Okan Bayülgen ile Deprem Özel' yayını başladı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler 10 ilde binlerce can kaybına neden oldu. "Asrın felaketi"ni konuşmak için tv100 programcıları Uğur Dündar, Ertuğrul Özkök, Ece Üner, Erdoğan Aktaş, Kerem Kırçuval, Oğuz Haksever, Deniz Gürel, Cengiz Semercioğlu, Candaş Tolga Işık, Naci Görür 'Okan Bayülgen ile Deprem Özel' yayınında bir araya geldi. 

"HAYATIMDA İLK DEFA YAŞADIM"
Deprem bölgesinden izlenimlerini aktaran Dündar "Gerçekten yürek dağlayıcı görüntüler. Günlerdir benim rüyalarıma giriyor. İnsanlar ateş yakmışlar, kepçelerin cenazelerini ortaya çıkarmasını bekliyor. Biz gittiğimizde 6. gündü. İnsanlar gözünü kırpmadan, yemeden içmeden, tuvalet ihtiyacını gideremeden orada donmuş bir varlık gibi yakınlarının enkazdan çıkarılmalarını bekliyordu. Ben oradan eve döndükten sonra sıcak bir yuvaya sağlıklı bir şekilde girmenin, tuvalet ihtiyacımı yapmış olmamın ezikliğini ve utancını hayatımda ilk defa yaşadım." dedi. 

"YENİDEN YERLEŞİM BİRİMLERİ KURUYORSUNUZ, TARİHTEN HİÇ İBRET ALMIYORSUNUZ"
"İnsanlık tarihinin gördüğü en büyük yıkımdan ikisi Antakya’da olmuş" diyen Dündar "Antakya’da milattan sonra 115 yılında 7,5 büyüklüğünde 260 bin kişi hayatını kaybetmiş. 525 yılında 7 büyüklüğünde depremde 250 bin kişi hayatını kaybetmiş. Yeniden yerleşim birimleri kuruyorsunuz, tarihten hiç ibret almıyorsunuz. 99 deprem yönetmeliklerinin çıkarılmasını beklemeden tarihe bakarak bunun bir deprem gerçeğiyle kaçınılmaz hale geleceği göz önünde bulundurularak hesapların yapılması gerekliydi." ifadelerini kullandı. 

"YAPACAĞIMIZ TEK ŞEY VAR"
Depremle ilgili Görür "Yapacağımız tek şey var; deprem dirençli yerler yapmak. Kentlerimizi deprem dirençli hale getirmek için yerel yönetimler birinci derece sorumlu olacak, hükümet onlarla kol kola girecek. Parti ayrımı yok. Bu iş siyaset üstü. Devlet politikası olacak. Halkı bilinçlendirmek, Türk halkına deprem kültürü kazandırmak lazım." diye konuştu.

"KAMYON KAMYON GİTMELİ"
Deprem bölgesinde yaşanan ihtiyaçlarla ilgili çağrıda bulunan Aktaş "Kamyon kamyon gitmesi gereken 2 konu; çocuk bezi ve kadın hijyen pedi. Türlü nedenlerden dolayı dile de getiremiyorlar." dedi.