Otobüs yangınları neden arttı! İşte sebepleri...

Son dönemde otobüs yangınlarının artmasının nedenleri belli oldu. Kimi mazot yerine yağ kullanıyor, kimi kaçak mazotu deposuna dolduruyor, kimi ise takografta hile yapıyor.

Son dönemde otobüslerdeki en büyük tehlike yangınlar oldu. Çok sayıda otobüs alevlerin içinde kaldı. Yolcu otobüsleri, belediye otobüsleri, çift katlı halk otobüsleri bir bir yandı. Yapılan hile insanların hayatını elinden aldı. Otobüsler yanıp kül oldu, insanlar hayatını kaybetti. 

Son olarak Tarsus’ta bir yolcu otobüsü küle döndü. Uzmanlar, yangınların en çok yurt dışından getirilen kaçak mazot, 10 numara yağ ve ısıtıcılardan kaynaklandığına dikkat çekti.

Uzmanlar ayrıca takograflarda yapılan hilenin de otobüslerin güvenliğini tehdit ettiğini ve otobüslerde 5 ile 10 bin metre arasında kablo bulunduğunu, kabloların alevlerin yayılmasında çarpan etki yarattığı söyledi.

Bazı şoförler takografların sensörüne mıknatıs koyarak takografın parametrelerini değiştirdi. Uzaktan kumandalı devre kesici ile sensörün bağlantısını kesip böylelikle 100 km hızla giden aracı 90 km hızla gidiyor gibi gösterdiler.

Uzmanlar otobüslerde yangın algılama sisteminin denetlenmesini istedi ve otobüsler ayrı bir periyodik denetimden geçirilmesini istediler.