Özel öğrencilik nedir? YÖK’ten deprem bölgesinde eğitim alan öğrenciler için özel öğrencilik kararı!

YÖK’ten üniversiteler ile ilgili yeni karar! Depremden etkilenen üniversitelerde eğitim gören öğrenciler uygulamalı eğitim için diğer illerdeki üniversitelerde özel öğrenci statüsünde eğitim görebilecek. Şartlar belli oldu. Peki, Özel öğrencilik nedir? Özel öğrencilik nasıl uygulanacak? Özel öğrencilik başvurusu nasıl yapılacak? Özel öğrencilik için ücret ödenecek mi? İşte özel öğrencilik şartları!

Özel öğrencilik nedir? YÖK’ten deprem bölgesinde eğitim alan öğrenciler için özel öğrencilik kararı!

YÖK üniversitelerle ilgili yeni kararları duyurdu! Uzaktan eğitime geçen üniversitelerin durumu yeniden değerlendirildi. Alınan kararlar YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından açıklandı. Hem Türkiye genelindeki üniversitelerde hem de depremden etkilenen 11 il için alınan kararlar açıklandı. 20 Şubat’ta başlayacak 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin uzaktan devam edilmesine karar verildi. Özellikle uygulamalı eğitim alan üniversitelerin bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin farklı illerde bulunan üniversitelerde özel öğrenci olarak başvuru yapabileceği duyuruldu. Peki, Özel öğrencilik nedir? Özel öğrencilik nasıl uygulanacak? Özel öğrencilik başvurusu nasıl yapılacak? Özel öğrencilik için ücret ödenecek mi? İşte şartlar!

ÖZEL ÖĞRENCİLİK NEDİR?

Üniversitenin herhangi bir diploma programında kayıtlı olmayan kişiler, başka bir yükseköğretim kurumu öğrencisi olmak koşuluyla, ilgili fakülte/yüksekokul/enstitü yönetim kurulu kararı ile açılan derslere özel öğrenci statüsünde katılabildikleri duruma özel öğrencilik denir.

ÖZEL ÖĞRENCİLİK NASIL UYGULANACAK?

YÖK Başkanı Erol Özvar, özel öğrencilik konusunda alınan kararı açıkladı. Özvar’ın açıklamaları şu şekilde:

“Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde veya birinci derece yakınları bu illerde ikamet edip diğer illerdeki üniversitelerde kayıtlı olan öğrencilerden üçüncü maddede geçen uygulamalı eğitime devam edecek olanların talep etmeleri halinde,

- Birinci derece yakınlarının ikametgahının veya geçici ikametgahının bulunduğu illerdeki üniversitenin eşdeğer diploma programlarında özel öğrenci olarak bu eğitimlerini alabilmelerine,

- Bahar dönemi sonunda, başarılı oldukları uygulamalı eğitimlerin eksiksiz olarak kredi yükünden düşülmesine,

- Kendilerinden ayrıca eğitim ve öğretim ücreti talep edilmemesine”, karar verilmiştir.