Pakistan, Hindistan, Çin, Moğolistan ve Meksika'yı kavurup geçti... Şimdi adresi Türkiye... Herkes hazır olsun üzerimize doğru geliyor

Yüksek sıcaklıklar Pakistan, Hindistan, Çin, Moğolistan'da etkili oldu. Hatta Meksika'da ölümlere neden oldu. Yüksek sıcaklıkların yeni adresi ise Türkiye. Prof. Dr. Levent Kurnaz da Türkiye hakkında önemli bir uyarıda bulunarak, "Biz daha kötü kısmını çok yaşamamış olabiliriz ama dünya çok ciddi problemler yaşıyor. Genç bile olsanız dışarısı 40 dereceyken bana bir şey olmaz demeyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Pakistan, Hindistan, Çin, Moğolistan ve Meksika'yı kavurup geçti... Şimdi adresi Türkiye... Herkes hazır olsun üzerimize doğru geliyor

Dünya küresel ısınmanın da etkisiyle birlikte yüksek sıcaklıklarla boğuşuyor. Yüksek sıcaklıklar geçtiğimiz günlerde Pakistan, Hindistan, Çin, Moğolistan'da büyük sorunlar yarattı. Meksika'da ise ölümlere neden oldu. Yüksek sıcaklıkların şimdiki adresi ise Türkiye. Türkiye'deki uzmanlardan ülkemize hakkında önemli uyarılar gelmeye başladı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz da Türkiye'yi yakından ilgilendiren çok önemli uyarılarda bulundu. 

"40 DERECEDE BANA BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN"

Kurnaz, "Şu anda Pakistan'da, Hindistan'da, Çin'de, Moğolistan'da o kadar aşırı sıcaklar var ki Meksika'da bu sıcaklardan yüzlerce insan ölüyor. Biz daha kötü kısmını çok yaşamamış olabiliriz ama dünya çok ciddi problemler yaşıyor. Genç bile olsanız dışarısı 40 dereceyken bana bir şey olmaz demeyeceksiniz. Bu sıcaklık herkesin sağlığına dokunabilir ama öncelikle bebekleri ve yaşlıları korumamız gerekiyor. Onların bulundukları ortamlar 40 dereceyi falan bulmamalı. Onları biraz daha serin ortamlarda oluyorsa klima, olmuyorsa vantilatör bir şekilde serinletmemiz gerekiyor. Bu sıcaklıklar yavaş yavaş onlara zarar vermeye başlayacak. Geçtiğimiz senelerde Paris'te, Fransa'da, bu sene Hindistan'da, Meksika'da bu sıcak hava dalgalarından olan can kayıpları gençleri değil yaşlıları etkiliyor" dedi. 

"ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN AMA ARTIK ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK" 

Kurnaz sözlerine şöyle devam etti: "Gençler de kendilerine çok güvenmesinler ama yaşlıları kesinlikle bu hava durumundan korumamız gerekiyor. Küresel ısınmanın önüne geçmek mümkün ama eskiye döndürmek mümkün değil. Daha kötü olmasını engelleyebiliriz ama daha iyi olması en azından yakın vadede çok mümkün değil. Birkaç yüzyıl sonra biz şu anda bir şeyler yapmaya başladığımızda sıcaklıklar düşmeye başlayabilir ama şimdiye kadar yaptığımız kötülüklerle sıcaklıklar bugün dursak bile daha da artmaya devam edecek. Kömür, petrol ve doğal gazdan vazgeçeceğiz, tek çaresi bu. Geri kalan her şey detay."