Robot teknolojisi bu kez sınıfta kaldı

Japonya'nın ünlü Henn-na (Garip) oteli, günlük işleri yönetmesi için görevlendirdiği 243 adet robotu işten çıkardığını açıkladı.

Robot teknolojisi bu kez sınıfta kaldı

Bnilim kurgu filmler gerçek hayatta da olur mu dendi. 2015'de tamamen robotların işlettiği bir otel açıldı. Otelde resepsiyonistten, kat görevlisine tüm çalışanlar robottu. Tüm gazeteler bu oteli yazdı, robotlar insanların yerini alıyor diye manşetler atıldı. Ancak bir süre sonra robot personellerin yetersiz kaldığı anlaşıldı. İşlerine son verildi. Yerine insan çalışanlar görevlendirildi.

Yaklaşık 4 yıl önce, geleceğin dünyası bugüne taşınmış, sadece robotların işlettiği bir otel açılmıştı.

Japonya'nın yeni atraksiyon merkezi Nagazaki’de açılan otel, büyük ilgi çekti. Gazeteler bu fütüristik oteli haber yaptı. Dünyanın dört bir yanından turisler oteli görmeye gitti.

Robotlar işten kovuldu

Ancak insansız robot teknolojisi için henüz erken olduğu anlaşıldı. Otelde çalışan robotlar işten kovuldu. Yerlerine insan personel alındı.

Zira insanlara göre daha az masraflı olan bu robotlar, çözdükleri sorunlardan çok daha fazla sorun yaratmaya başladı. Bir süre sonra sorunlar öylesine büyüdü ki, otel yönetimi artık insan zekasına ihtiyaç duymaya başladı.

İşten çıkarılan personellerden biri, yapay bir istihbarat asistanı olarak işlev gören Churi adında, bebek şeklinde bir robottu.

Churi'nin, otel misafirlerinin sorularını yanıtlarken son derece zayıf olduğu ortaya çıktı. Otel resepsiyonunda çalışan dinozor şeklindeki robotlar ise, kayıt işlemlerinde bir hayli yetersiz kaldı. Gelen müşterilere bilgi vermek amacıyla geliştirilen robotlar da yine işlerini yapamayarak yerini insanlara bıraktı.

Robotların epey beklemesi gerekiyor

Bu gelişmelerden sonra, dünyanın ilk robot oteli olarak açılmış olan Henn-na otelinde, artık insanlar da çalışmaya başladı ve otelin konsepti tamamen değişmiş oldu. Öyle görünüyor ki robotların tamamen insanların yerini alabilmesi için epey bir zaman geçmesi gerekiyor.

Gelecekte Henn-na hotel, başka yerlerde görülebilen robotik gelişmeleri takip eden robotları işe almayı planlıyor. Bu teknolojilerin arasında yüz tanıma sistemi ile çalışan kapılar da bulunuyor.

Japonya'da robotların işlettiği ucuz otel Henn-na hotel 17 Temmuz 2015’te hizmete girmişti.