Rus yetkiliden çok net mesaj: Nükleer savaş kaçınılmaz

Rusya tarafından yapılan açıklamalara göre, Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana nükleer savaş olasılığı artmaktadır. Konu hakkında konuşan Vladimir Yermakov, ABD'nin rolünü vulayarak dünya kamuoyunun dikkatini çekti. Bu endişe verici açıklamalar, uluslararası toplumda ciddi bir tartışma konusu haline geldi.

Rus yetkiliden çok net mesaj: Nükleer savaş kaçınılmaz

Rusya'nın Ukrayna işgalinin 426'ıncı gününe girilmiş bulunuyor Taraflar arasındaki cephe savaşı bölgede kaos yaratmaya devam ediyor.

Ülkenin doğusu ve Kırım tarafı şu anda çatışmaların en yoğun olduğu yer olarak biliniyor.

Pentagon belgelerinde yer alan "Ukrayna, bahar aylarında saldırıya geçecek" ifadesi hala geçerliğini koruyor ve bu nedenle Ukrayna ordusu operasyonlarını sıkılaştırıyor.

Rusya'nın kritik bir bölge olan Dinyeper Nehri'ni geçtikleri de bildirildi.

HEDEFTE YİNE KERÇ BÖLGESİ VAR

Belgelere göre Ukrayna, kontrolü tekrar ele geçirmek için Rusya'nın 2014'te ele geçirdiği Kırım'a saldırı düzenlemeyi planlıyor. Bu konuda konuşan Amerikalı yetkililer, Ukraynalıların Ruslar ile Ukraynalılar arasındaki kara bağlantısını kesmek için Kerç Köprüsü'nü bir kez daha saldırı düzenleyerek havaya uçuracağını iddia ediyor.

Bu arada Ruslar da bölgeyi kontrol altında tutmak için ellerinden geleni yapıyor. Kırım'ın kıyı bölgeleri ve sahilleri tanksavar mayınlarıyla doldu, yüzlerce kilometre hendek kazıldı.

Cephe hattındaki savaşın yanında, masada da işler karışık. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde dünyanın Soğuk Savaş'tan daha da tehlikeli bir eşiğe geldiğini ifade etti. Lavrov, Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nde "etkili çok yönlülük ve BM Şartı" konulu bir toplantı yönetti ve "Biz şu an soğuk savaş'ta olduğu gibi tehlikeli bir eşiğe yaklaşıyoruz, belki daha da tehlikelisi" şeklinde konuştu.

Lavrov, Batı ülkelerini hegemonyacı planlarla suçladı ve aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini savundu. Lavrov, "Ukrayna sorunu" olarak adlandırdığı konunun, NATO'nun yıllarca Rusya'nın güvenliğini tehdit etmesinden bağımsız olarak ele alınamayacağını belirtti.

Lavrov şöyle dedi: Uluslararası ilişkiler ya adil bir uzlaşma temelinde dengeli bir şekilde kurulacak ya da Washington'un saldırgan ve değişken ilerleyişiyle şekillendirilmeye devam edecek.

Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamalarından birkaç saat sonra, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Başkanı Vladimir Yermakov, Washington ile olan ilişkilerin neden olduğu olası bir nükleer savaşın yaklaştığını söyledi. Bu açıklama TASS haber ajansı tarafından bildirildi.

Açıklamada "Eğer ABD, Ukrayna'yı desteklemeye devam ederek Rusya ile doğrudan çatışmaya girerse, nükleer savaşın kaçınılmaz olduğu söylenebilir" ifadelerine yer verildi. 

Yermakov, açıklamalarının devamında dünya için nükleer bir savaşın olumsuz sonuçlarına dikkat çekerek, iyi bir şey olmayacağını ifade etti ve şunları dile getirdi: Doğrudan bir savaşın en tehlikeli konusu günümüzde nükleer güçler arasındadır. Askeri çatışmalar nükleer savaşa yol açabilir ve üzülerek söylemek gerekirse, bu riskler her geçen gün artmaktadır.(DW Türkçe)