Rusya'dan 'Türk kozmonot' teklifi

Rusya Federal Uzay Ajansı Başkanı Dmitriy Rogozin'den Türkiye'ye çok ilginç bir teklif geldi: Cumhuriyetinizin 100'üncü yılını yörüngeye Türk bir kozmonot göndererek kutlamak. Kozmonot Eğitim Merkezi buna hazır.

Rusya'dan 'Türk kozmonot' teklifi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Rusya'da çok ilginç bir teklif geldi. Rusya Federal Uzay Ajansı (ROSCOSMOS) Başkanı Dmitriy Rogozin, 'Türk kozmonot' teklifi sundu, Erdoğan "Saygıdeğer çalışmalarınıza katılacağız" dedi.

Rogozin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nda, bir görüşme gerçekleştirdi. Uzaya Türk bir kozmonot göndermek istediklerini belirten Rogozin, "Size ortak bir teklifimiz var; Cumhuriyetinizin 100'üncü yılını yörüngeye Türk bir astronot göndererek kutlamak. Kozmonot Eğitim Merkezi buna hazır" dedi.

Teklifi memnuniyetle karşılayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Saygıdeğer çalışmalarınıza katılacağız. Ülkemiz adına teşekkür ediyorum, yaptığınız işler için teşekkürler." dedi.

Gökmen nedir? Uzaya giden Türk'e ne denir?

Her ülke uzaya gönderdiği kişiler için ayrı bir isim buluyor. Uzaya ilk giden ülkeler olan Amerika ve Rusya, astronot ve Kozmonot isimlerini kullanmıştı. Çin ise Taykonot tercih etmişti.

Türkiye'de de ilk uzaya gidecek Türk'e ne denilsin tartışmaları yaşandığı sırada dönemin Türk Dil Kurumu Başkanı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, "Gökmen" denilmesinin uygun olacağını söylemiş, bu kelime herkes tarafından benimsenmişti.