Sakın o riski almayın

Hatırlasanıza, 2020 biterken 2021’in daha sakin, daha güvenli ve umut veren bir yıl olması dilendi. Tüm temenniler 2020’de yaşanan tüm olumsuzlukların, belaların ve kötü giden her şeyin bitmesi yönündeydi.

2021’e dair güzel beklentilerimiz vardı. Biz ülkemizde de zaten gergin başladık. Ancak, ilk geçen altı günde anladık ki, maalesef 2021 de dünyada 2020‘yi aratmayacak gibi.

DELİRME HALİ

Dünya, pandemi sürecinin de ötesinde genel toplumsal dengeler, kutuplaşmalar ve giderek artan düşmanlıklar anlamında bir cinnete doğru sürükleniyor.

Çarşamba akşamından beri Amerika’nın başkenti Washington’da Kongre binası‘nda yaşananlar herhalde Amerikan tarihinde ilk kez tanıklık ettiğimiz dehşet verici görüntüler.

KONGRE BASILDI

Normalde izinsiz yaklaşsanız gözünü kırpmadan sizi vuracak polislerin olduğu o meşhur Amerikan Kongre binası, o meşhur kubbeli büyük dev bina yüzlerce protestocu tarafından işgal edildi.

İnanılacak gibi değil. Kongre’nin meclis salonlarında Temsilciler Meclisi ve Senato‘da kürsülerde bile işgalciler yer aldı. Ofisler basıldı. Her yerden sızdılar ve rezalet seviyesinde bir işgal gerçekleşti.

Protestoların amaçları o sırada Kongrede, yeni seçilen Joe Biden’ın başkanlığını resmen onaylanacağı toplantıları engellemekti.

Buraya nasıl gelindiği sorusuna gelince; Trump‘ın günlerdir yaptığı provokatif açıklamalar sonrasında yüzlerce protestocu harekete geçti. Kongre binasını basarak bu toplantıyı durdurarak akıllarınca Biden iş başına gelmesinin önüne geçeceklerdi.

Tarihte bir daha benzerini çok az rastlanacak çok garip bir döneme tanıklık ediyoruz. Trump bu kadar kasmalı mıydı, kendini düşürmeli miydi, o da ayrı soru.

DAHA BU BAŞLANGIÇ

Joe Biden bir şekilde kavga dövüş de olsa 20 Ocak‘ta Amerikan başkanı olarak görevine başlayacak. Zaten Kongre de baskın sonrası onayladı bile.

TRUMP’I GÖNDERİRLER, SORGULARLAR

Artık Donald Trump ile nasıl bir devir teslim töreni krizleri yaşanacak onu göreceğiz. Belki de hiç gelmez. Trump o güne dek olayların sorumlusu olarak azil bile edilebilir. Önümüzdeki aylarda Kongre’de sorumlu koltuğunda bu olaylara sebebiyet vermekten sorgulanacağı kesin gibi de görünüyor.

Türk Amerikan ilişkileri açısından ne getirir, ne götürür onu zaman gösterecek. Ancak ortada bir şey var ki, dünyanın jandarması ve herkese ayar çeken Amerika Birleşik Devletleri‘nde hiçbir şey bundan sonra eskisi gibi olmayacak. Bu durum yani Kongre basılması aczi ABD’nin karizmasının da ciddi anlamda çizilmesi anlamına gelecek.

Joe Biden ABD’nin yeni başkanı olarak göreve başlasa da bundan sonra bu protestocular, cumhuriyetçiler ve Trump’çılar Amerika’da kimseye rahat vermeyecek. Yeni bir kol olacak.

Bu aynı zamanda yani bu tür gösterilerle meclisleri işgal etme dünyada bazı ülkelerde de bir çok aşırı uç gruba cesaret verecek.

Washington da sokağa çıkma yasağı uygulandı. Ergeç bu kavgalar bitecek olsa da, bundan böyle Amerika inanılmaz bir kutuplaşmanın kurbanı olacak.

Kınadığını, alay ettiğini yaşamadan ölmezsin diye bir söz vardır. Amerika’nın herhalde bu düştüğü duruma tahmin ediyorum şu an özellikle ABD’’nin baş rakibi Rusya ve Çin kahvelerini yudumlayarak keyifle bakıyorlardır.

Bu görüntüler bundan sonra da tedirgin bir geleceğin işaretidir.
Bazı Amerikalı siyasetçilere göre bu Amerikan demokrasisine bir darbe.

Size naçizane bir tavsiyem var; artık dünyaya bakarken, yarın acaba ne olacak nasıl bir kriz çıkacakmış diye sürekli analitik bir gözle bakın. Yatırımlarınızı projelerinizi uzun gelecek riski alarak yapmayın. Yarınınızın bile ne olacağını bugünden söyleyebilir misiniz? Geçen sene bu zamanlar covid-19 meselesinin çıkıp bu boyuta gelebileceğine dair gündemde işaret var mıydı.... Aman dikkat...