Samsun, Sinop, Ordu, Giresun hepsinde var ama rekor bir ilimizde… Tam 23 bin 633 tane var

Dünya genelinde inek ve koyun sayısında yaşanan düşüşün ardından Türkiye'deki hayvanların sayısı da yeniden gündeme geldi. Samsun, 23 bin 633 manda sayısı ile Türkiye'de ilk sırada yer alıyor. Türkiye'de manda; dombay, camız, camış ve kömüş isimleri ile anılıyor. Karadeniz bölgesindeki diğer illerimizde de manda sayısı hayli yüksek ancak rekor Samsun'da.

Samsun, Sinop, Ordu, Giresun hepsinde var ama rekor bir ilimizde… Tam 23 bin 633 tane var

Süt ve kırmızı et fiyatlarının yükselmesinin en önemli nedenlerinden birinin de dünya genelindeki hayvan sayısındaki azalma olduğu belirtiliyor. Ülkemizde de bu nedenle hayvan sayıları çok sık merak ediliyor. Yoğurdu ve sütüyle ünlü olan manda sayıları da araştırılıyor.

EN ÇOK BÜYÜKBAŞ MANDAYA SAHİP OLAN İL

Türkiye'de manda; dombay, camız, camış ve kömüş isimleri ile anılıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde toplam 185 bin 574 baş manda bulunuyor. 23 bin 633 büyükbaş mandaya sahip Samsun, Türkiye'de en çok büyükbaş mandaya sahip il olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

2021 YILINDA CİDDİ BİR ARTIŞ YAŞANDI 

Öte yandan Samsun'da mandanın doğal yaşam alanı olan Kızılırmak Deltası, Bafra ilçesinde bulunurken, sınırları 19 Mayıs ve Alaçam ilçelerine dayanıyor ve delta içerisinde 9 bin-9 bin 500 baş manda yetiştiriliyor.

Ayrıca Samsun'da manda yetiştiriciliğinin yanı sıra manda sütü üretimi ve tüketiminin arttırılması için birçok proje de eş zamanlı olarak yürütülüyor. TÜİK verilerine göre Türkiye'de manda sayısı 2008 yılında 86 bin 297 baş iken, 2021 yılında 185 bin 574 başa kadar çıktı. Yine 2021 yılı TÜİK verilerine göre Samsun 23 bin 633 baş manda mevcudu ile Türkiye'de 1. sırada yer alıyor. Bu miktarın 11 bin 300'ü Bafra ilçesinde bulunuyor.