Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tv100'e konuştu: TEKNOFEST kuşağı, kendi yolunu kendi çizen bir kuşak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, tv100'ün gündemi belirleyen Cansu Canan Özgen ile Özgür İfade programında açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, "TEKNOFEST kuşağı, başkalarının tariflerine sığmayan, kendini hapsetmeyen ve kendi yolunu kendi çizen bir kuşak." ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tv100'e konuştu: TEKNOFEST kuşağı, kendi yolunu kendi çizen bir kuşak

tv100'ün ilgiyle takip edilen Özgür İfade programına konuk olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KacırCansu Canan Özgen'in sorularını yanıtladı.

Bakan Kacır'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"MUAZZAM BİR KATILIM OLDU"

"İzmir'de olmak istiklal şehrimizde olmak demek. İlk 3 günde buraya muazzam bir katılım oldu. Hep birlikte büyük bir seferberlik gösteriyoruz ve bugün ilk 2 günün toplamından fazla bir ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. Yarın ve pazar günüyle birlikte İzmir tarihinin en büyük organizasyonunu yapmış olacağız. İzmir bizi mahcup etmedi, yarın da tüm Egelileri TEKNOFEST’e bekliyorum.

"GÖRÜŞME ÇOK OLUMLUYDU"

BM’de yapılan en önemli görüşmelerden biri Elon Musk görüşmesiydi. O bizi, biz onun kabiliyetlerini biliyoruz. Musk, bizzat Sayın Cumhurbaşkanı’mızla görüşmek üzere New York’a geldi ve ayrıldı. Görüşme çok olumluydu. Cumhurbaşkanı’mız Türkiye’deki gelişmelerden bahsetti, sözü Tesla’ya getirdi ‘Tesla’yı Türkiye’de üretin’ dedi.

"ELEKTRİKLİ OTOMOBİL MARKALARININ YATIRIM YAPMA NİYETLERİ VAR"

Türkiye’nin yıllık 2 milyona yakın otomobil üretme kapasitesi var. Amerikan, Avrupa, Kore, Japon markaları uzun zamandır Türkiye’de üretim yapıyorlar ve en verimli fabrikalarının Türkiye’de olduğunu ifade ediyorlar. Bazı Çinli elektrikli otomobil markalarının yatırım yapma niyetleri var, onlarla masadayız. Elon Musk’ın TEKNOFEST dikkatini çok çekti, gelecekte İHA ve dron savaşlarının olacağına inandığını, Türkiye’nin olası bir Tesla yatırımı için potansiyeli en yüksek ülkeler arasında olduğunu ifade etti.

"BİZİM GÖREVİMİZ YATIRIMCININ ÖNÜNÜ AÇMAK"

1 milyarlık bir nüfusa Türkiye’den ihracat yapmanız mümkün. Bu Türkiye’yi pek çok yatırımcı için cazip kılan ana unsurlardan biri. Önümüzdeki dönemde de yatırımcılar, kendilerini avantajlı kılacak lokasyonlarla ilgili taleplerde bulunacaklardı. Bizim görevimiz yatırımcının önünü açmak.

"HAVACILIK VE SANAYİ TARİHİMİZ HİKAYELER TARİHİNE DÖNÜŞMÜŞ"

Bizden 60 yıl kadar önce Nuri Demirağ, gök şenlikleri düzenlemiş, üzerinde NUD yazan, o uçakların resimleri var kendileri ortada yok. Bizim havacılık ve sanayi tarihimiz akamete uğratılmış hikayeler tarihine dönüşmüş.

"BUNU YAPAN SAYILI ÜLKELERDEN BİRİ OLACAĞIZ"

Roket başarısından sonra Musk, Starlink’i ortaya çıkardı ve 4 binden fazla uyduyu alçak yörüngeye gönderdi. Biz bu teknolojide mutlaka milli oyuncu ve oyuncular çıkarmalıyız. Bu konuda Selçuk Bayraktar’ın başlattığı bir girişim var, Arif Karabeyoğlu’yla birlikte çalışıyorlar. Arif Hoca’nın hibrit roket motorunu değerlendirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Ay’a erişmeyi başarabilirsek, bunu yapan sayılı ülkelerden biri olacağız.

"O ZAMANLAR TÜRKİYE'DE 3-4 TANE TEKNOPARK VARDI"

Üniversite öğrencileriyle bir araya geldiğimizde ‘Üniversite yıllarımda Türkiye’deki bütün Teknoparkları gezmiştim’ diyorum. O zamanlar Türkiye’de 3-4 tane Teknopark vardı, bugün Türkiye’de 100 Teknopark var, 9600 şirket Türkiye’nin Teknoparklarında araştırma, geliştirme, inovasyon yapıyor.

"TEKNOFEST KUŞAĞI, KENDİ YOLUNU KENDİ ÇİZEN BİR KUŞAK"

TEKNOFEST kuşağında gördüğüm iki ana unsur var. Zihninde herhangi bir öğrenilmiş çaresizlik bariyeri taşımayan bir kuşak. Hayal eden, araştıran, geliştiren, Türk bilim insanlarından ilham alıp daha fazlasını yapma iradesi taşıyan bir kuşak. Şu an 20’li yaşlarında olan kuşak ‘Z kuşağı’ olarak tarif ediliyordu ve herkes buna bir şeyler sığdırmak istiyordu. Bu onun önüne geçer, TEKNOFEST kuşağı, başkalarının tariflerine sığmayan, kendini hapsetmeyen ve kendi yolunu kendi çizen bir kuşak."