Bitlis'te askeri helikopter düştü: Şehitlerimiz var

Bingöl'den kalkan ve Bitlis'e giden askeri helikopterin düşmesi sonucu 11 kahraman asker şehit oldu, 2 asker ise yaralandı. Kazanın, helikopterin kırıma uğraması nedeniyle gerçekleştiği açıklanırken, şehit olan askerler arasında 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş'ın olduğu da bildirildi.

MSB'den yapılan açıklamada, helikopterin Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere bugün 13.35'te kalktığı belirtildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait helikopterle irtibatın 14.25'te kesildiği aktarılırken, bölgede derhal İHA, CN-235 uçağı ve bir helikopter ile arama-kurtarma çalışmalarına başlandığı ifade edildi.

Şehit sayımız 11'e yükseldi

Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre yaralı askerlerden ikisinin yaşamını yitirmesiyle şehit sayımız 11'e çıktı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Tatvan’da kaza kırıma uğrayan helikopterdeki kahraman silah arkadaşımızdan biri daha kurtarılamayarak şehit olmuştur. Şehit sayımız 11’e yükselmiştir. Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, değerli ailelerine başsağlığı diliyoruz. Asil milletimizin başı sağ olsun."

Prof Dr. Mesut Hakkı Caşın: Kazanın iniş esnasında olduğunu düşünmekteyim

tv100 canlı yayınına bağlanan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, kazayla ilgili bilgiler verdi. Prof Caşın'ın açıklamaları şöyle

"Uçağın kalkışı 13.55  ve 14.25’de de temas kesliyor. Bu açıdan bakıldığında helikopterimizin yaklaşık 30 dakika havada kaldığı görülüyor. 

Benim gördüğüm kadarıyla Cougar helikopteri kendi ordumuzun içerisindeki en gelişmiş arama kurtarma ve muharebe helikopteridir. 

Her türlü radar, gece görüş ve infared sistemleriyle donatılmıştır. 

Üstelik gelen bilgiye göre helikopterdeki personel içerisinde VIP dediğimiz personel de var. 

Yani helikopter gerek kalkış, gerek kalkış öncesi yapılan uçuş hazırlıklarında en üst düzey şekilde hazırlandığını düşünüyorum.

Diğer bir husus, asıl üzerinde durulması gereken hadise acaba yukarda buzlanma oldu mu? Kar yağışı etkilemiş olabilir.

Eğer kuyruk tarafında veya başka yerinde kopma olsaydı. Uçak yaralılarla kurtulamazdı. 

Ben şöyle düşünüyorum. Tabi gelen bilgiler yetersiz ama pilot belli bir irtifaya geldiğinde arızayı tespitinden itibaren yer personeliyle temasa geçtiğini düşünüyorum. Pilotaj ve kendi insiyatifiyle mecbur inişe karar verdiğini ve kazanın bu iniş esnasında olduğunu düşünmekteyim. "

 

Bitlis'te askeri helikopter düştü: Şehitlerimiz var - Resim : 4

"Geçmişte 3 defa bu tür kazalar oldu"

tv100 canlı yayınına bağlanan gazeteci Ceyhuz Bozkurt, "Çok fazla bir şey söylemek zor. Tabiki değerlendirmeler ve incelemeler de olacak. Daha önce geçmişte 3 defa bu tür kaza olmuş ve kayıplar olmuştu. Yine bu tip helikopterdi. Ancak daha sağlıkllı analiz yapabilmek için teknik incelemeyi beklemek lazım. Çünkü hava şartları da ağırdı" dedi. 

Bitlis'te askeri helikopter düştü: Şehitlerimiz var - Resim : 5

Gazeteci Metehan Demir: Milletimizin başı sağolsun

Milletimizin başı sağolsun. Böylesine acılı bir olayda ailelere haber verme sürecinde olunduğu için biraz hassaiyet gösteriyorum.

Bakanlık isimlerle ilgili bir açıklama daha hazırlıyordur. İsimlerin açıklanması demek ailelere haber verildi demketir. Hekikopterin kobra tip bir helikopter olup Elazığ kalkışlı Bingöl inişli olduğu ve Tatvan'da kazanın gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Helikopterdeki heyetin Tatvan'daki askeri birliği incelemeleri için gittiği belirtiliyordu. Bir süre sonra kuleyle irtibatı kesildi. 1 saat sonrada durumu netleştiği anlaştı. Hava koşulları nedeniyle olduğu söyleniyor ama bu süreç çok hassastır. Resmi açıklamalara itibar etmek ve onları takip etmek gerekir.  

Cougar tipi helkopter

Alımına 1993’te karar verilen AS532’lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı. Fransa’da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri’ne 1996’dan itibaren teslim edilmeye başlandı. Bunu 1995’teki ikinci alım anlaşması izledi. Ankara’da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532’nin 20’si Hava Kuvvetleri’ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri’ne verildi.

Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar’lar, 842 kilometre menzilli. Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.