Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ukrayna'ya kritik ziyaret

Son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna ziyareti öncesi Esenboğa'da önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ukrayna'ya kritik ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna ziyareti öncesi Esenboğa'da önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin, "Yakından takip ediyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Ukrayna lideri Zelensky ile görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin'le de bir araya geleceğini belirterek, "Çin ziyaretinden sonra Sayın Putin Türkiye'ye ziyaretini gerçekleştirecek. Bu iki ziyareti yapmadan, hangi taşı nereye koyacağımızı düşünmek doğru olmaz. Ama görüşmeleri yaptıktan sonra neyi nereye oturtacağımızı; bölgenin önemli ülkesi olarak Rusya ile Ukrayna arasındaki olumsuz gelişmeleri görmek bizler için doğru bir gelişme değil. Kiev'de yapacağımız görüşmede, Kırım'daki soydaşlarımızın durumu üst sıralarda yer alacaktır" diye konuştu.

Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararına da değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

(Osman Kavala Davası) Türkiye'nin başta ilk derece mahkemeleri olmak üzere açık ve net söylüyorum; bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Bunu çok net söylüyorum. Şu anda bizim mahkemelerimizin bu konuda vermiş olduğu bir karar var. Bu konuda AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş, bu da bizi çok ilgilendirmiyor. Çünkü biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Bu saygıyı duymayanlara da bizim saygımız olmayacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında satır başları:

Mart ayının ortalarında ziyaret olacak. İkili ilişkilerimizi çok daha iyi bir zemine oturtmanın gayreti içinde olacağız. Bu yaklaşımımız İsrail tarafında da mevcuttur. Sayın Herzog'un ziyareti öncesi iki ülke temsilcilerinin karşılıklı ziyaretleri olacak.

Taliban'ın kendi içinde henüz bir yeknesaklığı yok. Maalesef neyi, nerede, nasıl ifade edeceklerini belirlemiş değiller. Kabil Havalimanı'na 777 uçağının inmesi, içinde de maalesef Taliban'ın kabul etmeyeceği şekilde bir çok yolcunun bulunması süreci biraz olumsuz etkiledi. İşin olumlu gelişmesi halinde Katar'la buradaki desteğimizi sürdüreceğiz. 

Dün Parti Sözcümüz de bu konu ile ilgili açıklamasını yaptı. 12 tane insanı orada dondurarak ölümüne seyirci kalmak öyle yenilir yutulur bir şey değil. Yunanistan'ın bu alışılmış tavrını ilk defa yaşamıyoruz. Botlarda şişlenerek batırılan ve ölüme mahkum edilen nice insanlar oldu bugüne kadar. Bu botların batırılması, ölüme mahkum edilmesi Yunanistan'ın alışılmış insanlara yönelik tavrının ne olduğunu göstermesi bakımından çok önemli. Yunan medeniyetinin göstergesiymiş gibi bir yapı var. Bu konu ile ilgili AB, dünya sessiz kalmıştır. Bundan önceki adetlerini değiştireceklerine ihtimal vermiyorum. Uydurdukları Frontex var, hiçbir işe yaramaz. 12 tane insanı donmak suretiyle ölümüne seyirci kaldılar. Yaptığımız çekimleri, her şeyi dünyada hangi ülkenin lideri ile görüşürsek onların önüne koyacağız. Mücadelemizi dünyanın gözleri önünde sürdüreceğiz.