Bakan Koca'dan flaş açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs nedeniyle son 24 saatte 125 kişinin vefat ettiğini belirterek toplam vefat sayısının 1.769 olduğunu açıkladı. "23-26 Nisan sokağa çıkma yasağı" iddialarını da yanıtlayan Koca, Ercüment Ovalı'nın açıklamalarını çok sert bir dille eleştirdi.

Bakan Koca'dan flaş açıklamalar

Korona virüs Bilim Kurulu saat 14.00’te video konferans yöntemiyle toplandı. Bilim Kurulu'na başkanlık eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yapıyor:

- İlk vakaların hepsi pazar yerinin çalışanlarıydı. Virüs dünyanın Vuhan'a en uzak yerlerine ulaştı. Dünyanın hafife alması felaket oldu.

- Şu anda 81 ilimizde, hatta bazı köylerimizde. Tebdirleri eskisinden çok daha sıkı tutun. Virüsü sokaktan alıp, evinize taşımayın. Sosyal mesafe izolasyon kuralına uyun.

- Boş sokaklar, boş meydanlar bu savaşı kazandığımız alanlardır. Önceki basın toplantısında en çok kullandığım kelime filolasyondu. Bize başarı kazandıran yöntem üzerinde durdum. Vakaların temas zincirini tek tek araştırarak gözetim altına aldığımızı söyledim. Filyason, salgın hastalıklarda bilinen yöntemdir. İlk amaç, yayılmanın önünü kesmektir. 

- Filyasyonu yeni duyurmuş olsak da, ilk günden bu yana uyguladığımız bir yöntemdir. Filyasyon yapılan temaslı kişi sayısı 320 bini geçti. Filyasyon oranımız yüzde 97.5'e ulaştı. Sahada yapılan tüm işlemler elektronik olarak takip ediliyor. Bu sayede filyasyon sayımızı ve başarımızı ölçebiliyoruz.

- Sahada bu çalışmayı yürüten toplum sağlığı merkezi hekimleri ve diğer sağlık personelimiz bir yandan enfekte vakalara ulaşıp tespiti kolaylaştırıyor, diğer yandan gözetime alarak hastanelerimizin üzerindeki yükü hafifletiyorlar.

- Gelişmiş sağlık sistemine sahip olmamız büyük şansımızdır. Bugüne kadar sağlığa yapılan yatırımların ne kadar önemli olduğunu test etmiş olduk. Daha önce Çin'den gelen bilgilerin aksine kendi tedavi algoritmamızı oluşturarak vakalara müdahale etmeye başladık.

- Filyasyon ile erkenden hastaneye yönlendirilen hastalarda tedavinin ne kadar başarılı olduğunu hep birlikte gördük. Filyasyon ile hastaneye gelenlerin yoğun bakım ihtiyacı yüzde 4 oldu. Entübe ihtiyacı da buna paralel olarak yüzde 2'ye düştü.

- Tedavi algoritmamızı değiştirip, erken müdahale ve ilaç kullanımına başlayarak diğer ülkelerden daha iyi bir duruma geldik. 

- 65 yaş üstü ve gençlerin sokağa çıkma yasağı tedbirleri netice verdi, ileri yaşta pozitif vaka sayısında belirgin azalma görüldü. 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağından önce vakaların yüzde 35'i 65 yaşından büyüktü. Kısıtlamadan sonra bu oran yüzde 18'e düştü.

- Hastanelerimizin üzerine gelen yükte yavaşlama olduğunu görebilirsiniz. Bir yandan filyasyon ve test sayısı nedeniyle vaka sayımızdaki artış devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde plato oluşturması şaşırtıcı sayılmayacaktır.

Bakan Koca'dan flaş açıklamalar - Resim : 1Bakan Koca son rakamları açıkladı

Bakan Koca, son 24 saatte 125 hastanın hayatını kaybettiğini, toplam hayatını kaybeden kişi sayısının 1.769 olduğunu açıkladı.

Bakan Koca'nın verdiği rakamlara göre; 

  • Toplam test sayısı: 558 bin 413
  • Toplam vaka sayısı: 78 bin 546
  • Toplam vefat sayısı: 1.769
  • Toplam yoğun bakım hasta sayısı: 1.845
  • Toplam entübe hasta sayısı: 1.014
  • Toplam iyileşen hasta: 8.631
  • Bugünkü test sayısı: 40 bin 270
  • Bugünkü vaka sayısı: 4.353
  • Bugünkü vefat sayısı: 126
  • Bugünkü iyileşen sayısı: 1.542

 

23-26 Nisan sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Bakan Koca, bir gazetecinin sosyal medyada gündeme gelen, "23-26 Nisan arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağı iddia ediliyor. Bu yönde bir karar var mı?" şeklindeki soruya;

"Bilim Kurulu'nda bugün böyle bir durum konuşulmadı. Unutmayın, Bilim Kurulu sadece tavsiyede bulunur. Önümüzdeki hafta bununla ilgili bir görüşme yapılabilir. Şu an için böyle bir durum yok" yanıtını verdi.

Kod karmaşası (Türkiye ile DSÖ'nün kodları farklı mı?)

Bakan Koca, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye ile ilgili hiçbir sorunu olmadığını ifade ederek, "Sorun var diyenler yetkililerin açıklamalarına baksınlar. Ölüm rakamlarımızı ne kadar şeffaf yaptığımızı belirten açıklamaları da oldu. PCR testi yapılmayan ülkelerin yapılmadığı ülkeler için bir kod, yapanlar için bir kod veriyor. Dolayısıyla Türkiye için verilen kod doğrulanmış vaka şeklinde. Bu anlamda hiçbir sorun yok. DSÖ bu nedenle yaptığımız çalışmaları takdirle anıyor. Biz ülkemize, sağlık ordumuza güvenelim" dedi.

"Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz"

Ercüment Ovalı'nın açıkladığı Dornaz Alfa ilacı hakkında açıklama yapan Bakan Koca şunları söyledi:

Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanan ve bundan fayda görülen bir ilaç. Burada Kovid-19 ile ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair çalışmaların başladığını biliyoruz. Biz Türkiye'de hem aşı hem de ilaç için çalışma yapan tüm kurumlara çağrıda bulunduk. Bununla ilgili bize başvurmalarını istedik. Bunu 23 Mart'ta duyurduk. Bununla ilgili çalışmanızı bize bildirin dedik. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. İnsanlık adına çalışan herkes bizim için kıymetlidir. Yayın ve çalışmanın nasıl yapıldığı da çok iyi bilinir. 23 Mart'taki bu çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir, sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası bir firmanın ilacı böyle ifade edilerek umutlar tüketilemez.