Son zamanlarda yayılan ödül törenleri mercek altında! Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı konuya el attı

Neredeyse her kuruluşun her yıl düzenlediği ödül törenleri tartışma konusu yarattı. Bir çoğunda ödülün parayla satıldığı bu organizasyonlarla ilgili, Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı'nın her ay düzenli yayınladığı ceza verilen reklam dosyalarında "yılın en iyi ödülleri"nden bir paylaşımın durdurma cezası aldığı ortaya çıktı.

Son zamanlarda yayılan ödül törenleri mercek altında! Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı konuya el attı

Son zamanlarda neredeyse her kuruluş kendi layık gördüğü kişileri ödüllendirmek amacıyla törenler düzenliyor. Bir çoğunda ödüllerin parayla verildiği bu organizasyonlar tartışma konusu oldu. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı'nın her ay düzenli yayınladığı ceza verilen reklam dosyalarında, yılın en iyi ödüllerinden bir paylaşımın durdurma cezası ise, yetkililerin bu konuya el attığını gösteriyor. 

Son zamanlarda yayılan ödül törenleri mercek altında! Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı konuya el attı - Resim : 1

PAYLAŞIMI DURDURMA CEZASI GELDİ

Sabah'tan Funda Karayel'in haberine göre, Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı'nın her ay düzenli yayınladığı ceza verilen reklam dosyalarında, yılın en iyi ödüllerinden bir paylaşımın durdurma cezası dikkat çekti. Karar şöyle:

"Firmaya ait Instagram hesabında 'Yılın En'leri Ödül Törenleri' başlıklı muhtelif tanıtımlara yer verildiği, söz konusu ödül tanıtımlarında 'Yılın En Başarılı İş İnsanları', 'En İyi Markalar ve En İyi İş İnsanları (...)', 'Her Sektörün En'lerinin Buluşacağı Gece', '(...) şehrimin, bölgemin, ya da ülkemin En'lerinden biriyim, işimi En iyi yapanlardanım (...)' gibi ifadelere yer verildiği, söz konusu ifadelere ilişkin olarak, Tüketici Ödülleri Yönetmeliği'nin 'Diğer gerçek veya tüzel kişilerce verilecek tüketici ödülleri' başlıklı 15. maddesinin; 1. fıkrasında yer alan 'Gerçek veya tüzel kişiler tarafından tüketici ödülü veya benzeri isimler altında verilen ödüllerin herhangi bir menfaat temin edilmeksizin verilmesi ve önceden ilan edilen objektif kriterlere dayanması esastır' hükmüne aykırı olarak bahsi geçen ödüllerin önceden ilan edilen objektif kriterlere dayanmadığı, ödüllerin değerlendirme süreci, duyurulması ve verilmesine ilişkin yazılı ve görsel medyada eksik bilgilendirme yapıldığı, dolayısıyla söz konusu tanıtımların ortalama tüketici nezdinde yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte olduğu değerlendirilmiş olup, 6502 sayılı Kanun'un 63'üncü ve 77/12'nci maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir."