Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı! Yaş şartı ve EYT

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, tv100 canlı yayınında emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin önemli detayları paylaştı. İlk etapta 1,5 milyon kişinin yasadan faydalanması beklenirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin'in EYT'de yaşını tamamlayanlarla ilgili ifadesini değerlendiren Erdursun, "8 Eylül 1999 öncesi yaş şartı yokken yaşa takıldılar" diyerek bilinmesi gerekenleri açıkladı. İşte detaylar...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin Ocak ayının ortasında devreye gireceği öne sürüldü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin'in EYT'de yaşını tamamlayanlarla ilgili yaptığı açıklamayı değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, tv100 canlı yayınında "Ayrıca bir yaş şartı mı gelecek?" sorusuna yanıt verdi. "8 Eylül 1999 öncesi yaş şartı yokken yaşa takıldılar" diyen Erdursun, "EYT'liler tekrar yaşa takılarak ikinci yaşa takılmada belirlenen yaşı beklerler" ifadelerini kullandı.

Özgür Erdursun'un açıklamalarından öne çıkanlar:

1,5 milyon kişi bu haktan yararlanacak denildiğinde bu yaş şartı olmayacağı anlamına geliyor. Çünkü ayrıca yaş şartı gelirse 1,5 milyon kişinin emekli olması mümkün olmaz. Ayrıca bir yaş şartı gelirse 200-300 bin kişi emekli olur. Diğerleri tekrar belirlenecek yaşı beklemek zorunda olur.

Kimse gün sayısının kaldırılmasını talep etmiyor.

İşveren bir ürün satıyorsa bunun maliyetini hesaplarken, işçiye ödeyeceği parayı, tazminatı, yasal haklarını, kirasını, elektriğini, maliyet hesabı yapar. Maliyet hesabı sonrasında da bu ürünü satar. O işveren maliyetinin hesabına kıdem tazminatı koymadıysa onun kendi problemi. Maliyetini yanlış hesaplamış anlamına gelir. EYT yasasının çıkıp çıkmaması önemli değil. Zaten bir kişini işten ayrıldığında yasal olarak kıdem tazminatı hakkı var.