EYT'de geri sayım! Taşeron işçilerin emeklilik sorunu

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya tv100 canlı yayınında, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde sona gelinirken taşeron işçilerin emeklilik sorununa ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Emekliliği yaklaşırken işten çıkarılan çalışanlara ilişkin Kaya, buna benzer durumların son yıllarda yaşandığını ve hakkaniyetli olmadığını söyledi.

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi için gün sayılırken taşoran işçiler de düzenlemenin kapsamını araştırıyor. Taşeron işçiler emeklilikleri geldiklerinde işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Konuyu Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya tv100 canlı yayınında değerlendirdi. Özgür Kaya, "Gücümüzü enerjimizi sözleşmeli ve taşerona kaydırdığımız takdirde yarın öbürgün aktif pasif dengelerinin farklı bir boyuta geldiğini göreceğiz. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olan vatandaşlarımıza bundan sonraki süreçte insan onuruna yaraşır anayasanın öngördüğü şartlar çerçevesinde hayatlarını idame ettirebilecek bir emekli maaşı vermemiz gerekiyor. Bunu da yapabilmemizin tek yolu istihdam oranımızı artırmak" dedi.

Oğuz Haksever'in "375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 23. maddesi 2017'de değiştirildi. Kadroya alınan taşeron istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından ememklilik yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak akzandıkları tarihi geçemez. Bu yüzden emeklilik yaklaştı mı, işten çıkarılıyorlar. Bu sosyal adalete ne kadar uyar?" sorusuna da yanıt veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Kaya'şöyle konuştu:

Özellikle son yıllarda enteresan bir şekilde sosyal güvenlik sistemimizin yapısı içerisinde bir eşitsizlik önplana çıkmaya başladı. Bu yurt dışındaki vatandaşlarımız içinde geçerli.

Taşeron işçileri sosyal güvenlik sistemi şartlarına uygun bir şekilde emeklilik haklarını elde ettiklerinde işten çıkarılmaları veya farklı bir noktaya sevkedilmeleri hakkaniyetli bir yaklaşım değil.