"Altay lehine 3-0 tescil edilmeli!" O taraftarlar ne ceza alacak? İşte hukuksal süreç...

Spor Toto 1. Lig'de Göztepe-Altay derbisi çıkan olaylar nedeniyle tatil edildi. Altay tribününden Göztepe tribününe fişek atılırken, sahaya giren bir Göztepe taraftarı Altay kalecisi Ozan’a korner direği ile saldırdı. Olaylarla ilgili 21 kişi gözaltına alındı. Çıkan olayların hukuksal sürecini tv100.com yazarı ve spor hukukçusu Av. Bışar Özbey anlattı.

"Altay lehine 3-0 tescil edilmeli!" O taraftarlar ne ceza alacak? İşte hukuksal süreç...

Spor Toto 1. Lig'de Göztepe-Altay derbisi çıkan olaylar nedeniyle tatil edildi. Altay tribününden Göztepe tribününe fişek atılırken, sahaya giren bir Göztepe taraftarı Altay kalecisi Ozan’a korner direği ile saldırdı. Olaylarla ilgili 21 kişi gözaltına alındı. 

tv100.com spor editörü Mehmet Batuhan Ağır, tv100.com yazarı ve spor hukukçusu Av. Bışar Özbey ile çıkan olayların hukuki sürecini konuştu. İşte o röportaj...

Kalecinin kafasına korner bayrağı ile vuran taraftar ne ceza alacak?

Korner bayrağı ile kaleciye vuran kişi, silahla kasten yaralama suçundan dolayı Türk Ceza Kanunu kapsamında ceza alacak. Bunun yanı sıra statlara girişleriyle ilgili 6222 sayılı kanun sebebiyle ilk etapta savcılık tarafından kendisine doğrudan seyirden men cezası verilecek ve her maçta imza atması istenecek. Ardından mahkeme sürecinde imza ve seyirden men süreci devam ettirilebilir ya da mahkeme tarafından sonlandırılabilir. Bu tamamen mahkemenin tercihi. Mahkeme bittikten sonra da bir yıl süreyle seyirden men cezası alacak.

"Altay lehine 3-0 tescil edilmeli!" O taraftarlar ne ceza alacak? İşte hukuksal süreç... - Resim : 1

İşaret fişeğini atan taraftar ne ceza alacak?

Kasten yaralama veya öldürmeye teşebbüs de olabilir. Orada kimin yaptığı netleştikten sonra tamamen savcının takdiriyle Türk Ceza Kanunu kapsamında yargılanacak ve ona göre ceza alacak. Bunun yanı sıra 6222 sayılı kanun gereği orada yine aynı şekilde savcılık tarafından hızlı bir şekilde seyirden men yasağa tedbiren verilir. Mahkeme süreci boyunca mahkemenin takdirinde isterse mahkeme dava açılınca kaldırır, istemezse kaldırmaz. Davanın sonunda dava kesinleştikten sonra da bir yıl suretle yine seyirden men cezası alır. Seyirden men cezaları maksimum bir yıl gerçekleşiyor.

"Altay lehine 3-0 tescil edilmeli!" O taraftarlar ne ceza alacak? İşte hukuksal süreç... - Resim : 2

Göztepe ve Altay'a kulüpleri ceza alacak mı?

Hangi takımın taraftarı olaylara sebebiyet vermişse o taraf sorumludur. Dolayısıyla ev sahibi takım Göztepe tarafı stadın güvenliğinden sorumlu olduğu için, Altay tarafı da maça devam etmediği için normal şartlarda Altay'ın lehine 3-0 tescil edilmeli. İşaret fişeğinin atıldığı tribün de geçici olarak kapatılacak. Saha kapama değil ama tribün kapama cezası alacaklar.

"Altay lehine 3-0 tescil edilmeli!" O taraftarlar ne ceza alacak? İşte hukuksal süreç... - Resim : 3