Mucize buluş! Uzun süren Kovid'in sebebi belli oldu

Stellenbosch Üniversitesi'ndeki fizyolojik bilimler bölümünden Profesör Resia Pretorius, uzun süreli Kovid'e ilişkin buluşuyla gündem oldu.

Mucize buluş! Uzun süren Kovid'in sebebi belli oldu

Stellenbosch Üniversitesi'nden fizyolojik bilimler bölümünden Profesör Resia Pretorius uzun süren Kovid'e ilişkin buluşuyla koronavirüs tedavisinin seyrini de etkileyecek önemli bir başarıya imza attı. 11 uzun süreli Kovid ve 13 sağlıklı bireyden alınan kan örneklerini karşılaştıran Profesör Pretorius'un araştırmasının sonunda, uzun süreli kovid'li bireylerin kanında bulunan mikro pıhtılarda hapsolmuş çeşitli inflamatuar moleküllerin yüksek seviyelerde olduğu ortaya çıktı.

Yakalanan moleküllerin bazıları fibrinojen gibi pıhtılaşma proteinlerinin yanı sıra alfa(2)-antiplazmin de içeriyordu. Uzun Kovid'e direkt neden olduğu ya da Uzun Kovid'i tetikleyen bir kaç faktörden biri olduğu belirlenen bu pıhtıların ortaya çıkması ile alternatif tedavi yöntemlerinin de önü açılmış oldu.

Fibrojen nedir?

Kanda bulunan bir protein olan ve vücudun kanamayı durdurmak için pıhtı yapmasına yardımcı olan Fibrinojen, normal koşullar altında, vücut, yaralanmadan sonra vücudun kan kaybını azaltmasına yardımcı olmak için pıhtılaşma ve pıhtılaşma önleyici madde dengesini koruyor. Bu aynı zamanda pıhtıların çok büyümesini ve oksijen akışını kısıtlamasını da önlüyor.

Bazı durumlarda, kan pıhtıları hayati organlara giden ana arterleri tıkadığında hastalar kalp krizi, felç veya organ yetmezliği riski bulunuyor.