Çinli inşaat firması Evergrande iflasını açıkladı!

Çinli dev gayrimenkul şirketi Evergrande son zamanlarda tahvil ödemelerini geciktirdiği için hisselerinde düşüş meydana geliyordu. Everergrande firması iflasını açıklamasından sonra Bitcoin'de ve küresel piyasalarda düşüş gerçekleşti.

Çinli inşaat firması Evergrande iflasını açıkladı!

Çin'in emlak devi iflasının açıklanmasının ardından Bitcoin'de ve hisse fiyatlarında düşüş gerçekleşti. İflasın öncesinde Bitcoin 69 binli seviyelerdeyken iflasın açıklanmasının ardından 66 bin seviyelerine geri çekildi. 

İflasın küresel piyasaları etkileyeceği ve domino etkisi yaratarak tüm hisselerde düşüş yaşanabileceği ön görülüyordu. İflasın ardından tüm piyasalarda negatife dönüşler başladı.

Evergrande firmasının iflas ettiği haberleri piyasalarda çok önceden fiyatlanmasına karşın resmi açıklamanın gelmesi piyasalarda sert düşüşlere sebebiyet verdi.

Firmanın elektrikli araç satışı yaptığı bölümü ile borçları ödeneceği söylenmiş ve 1 kupon ödemesi yapılmıştı fakat bu aya dair kupon ödemesinin son gününün ortasında firma iflas ettiğini duyurdu.

Çin'deki en büyük ikinci gayrimenkul geliştiricisi olan Evergrande, tahvillerinde resmi olarak temerrüde düştü. Gerekli faiz ödemelerini zamanında gerçekleştirememiştir.

Evergrande firması neden iflas etti?

Çin'de 2016 yılına kadar gelişen emlak piyasası Evergrande firmasının büyümesine zemin hazırlamış ve bu doğrultuda borçlanmalar yaparak büyümeye gitmesine imkan vermişti. Fakat Çin, 2009'da Amerika'da yaşanan Mortage krizinin benzerini yaşamaması için büyümenin inşaat üzerinden gidilmemesi konusunda karar aldı.

Çin hükümeti bu kararlar neticisinde desteğini Evergrande'den çekmeye başladı. Bunun sonucunda firma borçlarını ödeyememeye ve küçülme yoluna gitti. Evergrande'nin kötü bilançolar açıklaması hisseleri negatif yönde ilerlemesine neden oldu.

Geçtiğimiz aylarda ödeme gününde borçlarını ödeyememesi söz konusu olduğunda piyasalarda negatif yönde baskılamalar olmasına neden oldu. Ödeme gününde tahsilin yapılmasıyla kriz geçici olarak önlenmişti.

Bugün firmanın borçlarını ödemeyeceği ve iflasını açıklaması üzerine tüm piyasalar negatif olarak fiyatlandı.

New York Times ve The Street'ten edinilen son dakika bilgilerine göre:

Çinli emlak geliştiricisi, 148.13 milyon dolarlık faizinin bir kısmını ödedi ve raporlara göre şu anda temerrüde düşmedi. Hikaye, yeni bilgileri yansıtacak şekilde güncellendi.

Bloomberg’in haberine göre, uluslararası takas şirketi Clearstream müşterileri, Evergrande tarafından ihraç edilen üç dolar cinsi tahvilden az iki tahvilin faiz ödemelerini aldı.

Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen kaynakların aktardıklarına göre, söz konusu iki tahvili de elinde tutan iki yatırımcı, Evergrande tarafından ödemeleri aldıklarını doğruladı.

Uluslararası piyasalarda yatırımcılar, Evergrande’nin toplam 148,1 milyon dolar tutarında üç dolar cinsi tahvilinin kupon ödemelerinin 30 günlük yasal ek sürelerinin sona erdiği Çarşamba gününe odaklanmıştı.

Securities Times haberinde, Evergrande’nin tahvil satımını kolaylaştıran kural değişikliklerine gitmeyi değerlendirdiğini belirtmişti.