TCG Anadolu ne demek?

0:00/ 0:00

Dünyanın ilk SİHA ve ülkemizin gelmiş geçmiş en büyük savaş gemisi olma özelliğine sahip TCG Anadolu Türk Donanması'nın hizmetine giriyor. Deniz Kuvvetlerimizin kazandığı bu yetenek, ulusal güvenlik açısından büyük bir gurura ve önemli bir milada karşılık geliyor.

Ümit ederim bu kutlu bir başlangıç olur ve küresel jeopolitiğin en önemli aygıtlarından olan kabiliyet, kapasite, tonaj, tahrik ve teknolojisi yüksek savaş gemileriyle Türkiye; küresel başat deniz ülkeleri kervanına katılır. TCG Anadolu kazanımı ile böylesine umut ve özgüven dolu, ama çok uzun bir deniz yolculuğuna çıktığımızı söyleyebilirim.

Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 olan TCG Anadolu projesinde ana yükleniciler hariç, 131 alt yüklenicinin, üniversitelerimizin ve araştırma merkezlerimizin yer alması projeyi daha anlamlı kılıyor.

***

TCG Anadolu’nun donanmamıza katacağı yetenekler, üzerinde taşıdığı sistemler, harekât sığası ve harekât/operasyon kabiliyetleri bir araya getirildiğinde Türkiye’nin varlığı, gücü, amaçları, hassasiyetleri ve çıkarları adına son derece önemli görevler üstlenebilecek. 

Bu temelde caydırıcılık, gerektiğinde güç gösterisi, gerektiğinde etki ortaya koymak demek. Ve hepsinde bir prestij faktörü de var.

TCG ANADOLU:

1- 56 uçuş personeli

2- 50 hastane personeli

3- 200 karargâh personeli

4- 550-700 amfibi komando, komando, özel kuvvet, SAS, SAT istihbaratçıdan müteşekkil bin 223 operasyonel askeri mevcudu

5- 13 Tank, 27 ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı), 6 ZPT (Zırhlı Personel Taşıyıcı), 33 muhtelif, 15 römork olmak üzere toplamda 94 adet araç alabilen araç güverteleri ile…

6- Her biri bir tank taşıyan dört adet LCM (Mekanize Çıkarma) gemisinin girebildiği su alabilen havuzu

7- Toplam 10 helikopter veya 11 adet SİHA konuşlandırılabilecek uçuş güvertesi

8- Toplam 19 helikopter veya 30 SİHA taşıyabilecek uçuş hangarları

9- Millî imkânlarla geliştirilen silah, savaş yönetimi, elektronik harp, kızılötesi arama ve takip, elektro-optik arama, lazer ikaz, torpido savunma, muhabere, seyir bilgi dağıtım sistemleri ve gelişmiş radarları ile "üstün yetenekli" TAM BİR MUHAREBE GÖREV KUVVETİ.

***

Türkiye’nin ilgi ve etki sahası artmış durumda.

TCG ANADOLU bu kabiliyet ve kapasitesi ile "dışarıdan herhangi bir destek almaksızın" ayrıldığı deniz üssünden 9.000 deniz mili (17.000 km) öteye gitme kabiliyetine sahip. Bu en az Türkiye’den 8.000 km uzağa gitmek demek. Gittiği yerde ikmal ve bütünleme imkânı varsa bu menzil, denizde kalış süresi daha da uzayabilecek.

TCG Anadolu’nun bu menzili sayesinde donanmamız millî/ittifak görevlerini Türkiye’den binlerce kilometre ötede yerine getirme kabiliyetine sahip olacak.

Örneğin; Akdeniz’den Libya’ya kadar faaliyet gösterirken bu tip bir platform sayesinde çok önemli üstünlükler elde edilebilecek. Hatta Ortadoğu ya da Afrika’da, belki çok daha uzaklarda, Türkiye’den yardım ya da destek isteyen bir dost veya müttefik ülkeye Türkiye TCG Anadolu’nun kabiliyetleri ve erişimi ile son derece kritik destek ve yardımlara gidebilecek.

Dikkat ederseniz, TCG Anadolu’nun menzilinin içinde sadece Ege, Akdeniz ya da Karadeniz yok. Bu yetenekle Türkiye bağımsız olarak okyanuslara açılmaya başlıyor.

***

Bir başka açıdan, örneğin Rusya, üzerinde stratejik hava savunma sistemleri yerleştirdiği gemileriyle Doğu Akdeniz hava sahasını kilitleyebiliyor. TCG Anadolu gibi bir platform, üzerine entegre edilecek elektronik harp, hava savunma, hava taarruz füze sistemleri ile deniz üstü ve deniz altı yetenekleriyle operasyonel ve stratejik katmanda son derece önemli bir kuvvet çarpanına dönüşebilecek.

Bir mücadelenin başlaması ya da başlamaması, inisiyatifi ele geçirme, hava üstünlüğüne katkı sağlama/ele geçirme, sonucunu belirleme gibi can alıcı konulara bağlı, katıldığı harekâtları önemli ölçüde destekleyebilecek.

Müteakip aşamalarda geliştirilebilecek yeni insansız sistemler, elektronik harp, hava savunma/taarruz sistemleri ile çok çeşitli asimetrik etkiler oluşturabilecek. 

***

Bu tip gemiler aynı zamanda MEBS (Muhabere Elektronik Bilgi Sistem) yetenekleri ile komuta merkezi olarak kullanılabiliyor. Millî/bağımsız ve ittifak/NATO harekâtlarında müşterek seviyede komutanlıkların komuta kontrol karargâhları olarak görev alabiliyor. 

***

TCG Anadolu’nun bir diğer özelliği daha var. Gemi içindeki ameliyathane, diş tedavi üniteleri, yoğun bakım, enfeksiyon odaları ile en az 30 yatak kapasiteli operasyonel bir askerî hastaneye sahip. Gemi bu kabiliyeti ve diğer kapasiteleriyle birlikte, deprem gibi doğal afetlerde, afet alanlarına erişim, yüksek tonajlı malzeme ve gıda taşıma, hastane gemisi, afet operasyon merkezi gibi amaçlarda da kullanılabilecek.

***

TCG Anadolu aynı zamanda Hürjet'e yakın hava muharebe destek uçağı Bayraktar TB-3 SİHA, Bayraktar Kızılelma, As532 Couger/CH-47 Chinook/S-70 Seahawk genel maksat ve T-129 Atak/AH-1 Cobra taarruz helikopterleri ve gelecekte mümkün olduğunda dikine iniş kalkış yapabilen savaş uçakları ile havadan, çıkarma yetenekleriyle denizden ve karadan son derece ciddi vuruş, manevra ve destek kabiliyeti olan, yerinde ve zamanında kullanılabildiği takdirde stratejik etki ve sonuç üretebilecek bir kabiliyetle geliyor.

***

TCG Anadolu yaklaşık 650 milyon dolara mal oldu.

NATO içerisinde bu tip gemiye sahip sayılı ülkelerden birisi oluyoruz.

Büyük bir el emeği, göz nuru.

Aynı zamanda bir göz bebeği.

Bir sembol-başat-amiral-muhafız gemi.

Donanmamızın göz bebeği olacak. Düşman çatlatacak, kem gözler ve kem emeller üzerinde olacak.

O yüzden hem krizde hem de seferde çok iyi korunması, savunma sistemlerinin ve muhafızlarının çok güçlü tutulması gerekiyor.

TCG Anadolu, Türkiye’nin uzun ve zorlu yolculuğunda umut dolu bir başlangıç…

“Pruvan neta, dümenin viya, rüzgârın kolayına olsun göklerin ve denizlerin yeni aslanı.”