Tokat, Sivas, Çorum, Yozgat, Çankırı ve Kastamonu. Uyarı herkesten önce size geldi. Aç uyanırlarsa bittik

Türkiye'de havaların ısınmasıyla birlikte kene popülasyonunun artması bekleniyor. Uzmanlardan da vatandaşlara yönelik önemli bir uyarı geldi. "Kenelere çıplak elle dokunulmamalı" diyen Doç. Dr. Adem Keskin, ayrıca kenelerin kışı aç geçirmeleri durumunda daha saldırgan olacaklarını sözlerine ekledi. Tokat, Sivas, Çorum, Çankırı ve Yozgat illerimizde kene saldırılarının daha sık olduğu biliniyor.

Tokat, Sivas, Çorum, Yozgat, Çankırı ve Kastamonu. Uyarı herkesten önce size geldi. Aç uyanırlarsa bittik

Ülkemizde yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene saldırılarında da artış yaşanacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle uzmanlar tarafından yapılan uyarılara her zamankinden daha fazla kulak kabartılmasının önemine değiniliyor. 

Tokat, Sivas, Çorum, Yozgat, Çankırı ve Kastamonu. Uyarı herkesten önce size geldi. Aç uyanırlarsa bittik - Resim : 1

"KIŞI AÇ GEÇİRMİŞLERSE DAHA SALDIRGAN OLURLAR" 

Doç. Dr. Adem Keskin, kene popülasyonunun artışında veya azalmasında çiftlik hayvanlarının etkili olduğunu belirterek şunları söyledi: 

"Her yıl genellikle keneler Mart ayı sonu Nisan ayının başlangıcında havaların ısınmasıyla birlikte aktif olmaya başlıyorlar. Eğer kışı aç ve ergin halde geçirmişse hemen konak aramaya başlıyor. Bir kısmı kışı yumurta halinde geçiriyor, bunlarda küçük canlılardan kan emmek üzere yumurtadan çıkıyorlar. Bu yıl ki kene popülasyonu, ülkemizde genellikle kırım Kongo odaklı olduğu için doğrudan bir şey söylememiz mümkün değildir.  

Tokat, Sivas, Çorum, Yozgat, Çankırı ve Kastamonu. Uyarı herkesten önce size geldi. Aç uyanırlarsa bittik - Resim : 2

"İLAÇLAMA YAPILMASI GEREKİYOR"

Arazide bu durumu gözlemlememiz gerekiyor. Özellikle çiftlik hayvanları üzerinden keneleri gözlemlememiz gerekiyor. Eğer kışı konaklı alanlarda geçirmişlerse, kışın etkili bir mücadele yapılmamışsa hayvanlar meraya çıktığında kene popülasyonunda artış bekleriz. Bu yıl ki kene popülasyonu hakkında bir şey söylememiz mümkün değildir. Arazide bu durumu gözlemlememiz gerekiyor. Özellikle çiftlik hayvanları üzerinden keneleri gözlemlememiz gerekiyor. Eğer kışı konaklı alanlarda geçirmişlerse, kışın etkili bir mücadele yapılmamışsa hayvanlar meraya çıktığında kene popülasyonunda artış bekleriz. Ciddi bir ilaçlama yapılmazsa kene popülasyonunda artış gözlenebilir." 

BAZI İLLLERİMİZDE KENE VAKALARI DAHA YOĞUN

Türkiye'de başta Tokat, Sivas, Çorum, Yozgat, Çankırı ve Kastamonu olmak üzere bazı illerimizde kene popülasyonunun daha yoğun olduğu biliniyor.