Trafik sigortasında fırsatçılığa dikkat

Otomotiv uzmanı Erol Şahin, tv100 canlı yayınında Gizem Çetin'in zorunlu trafik sigortasında son yıllarda yaşanan sorunlara ilişkin sorularını yanıtladı. Şahin, milyonlarca aracın sigortasız olarak yollarda olduğunu, yetkililerin ve vatandaşların fırsatçılara karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi. İşte detaylar...

Otomotiv uzmanı Erol Şahin, tv100 canlı yayınında Gizem Çetin'in zorunlu trafik sigortasında son yıllarda yaşanan sorunlara ilişkin sorularını yanıtladı. Hem fiyat artışları hem sigortasızlık oranının sorun teşkil ettiğini kaydeden Şahin, "Bugün trafikte yollarımızda gezen 26 milyonun üzerinde motorlu kara taşıtı var. Bu araçların 5 milyon 300 bini sigortasız. Yollarımızda 14 milyon otomobil var. Bunların 1 milyonu sigortasız" bilgilerini paylaştı.

Zorunlu trafik sigortaları olmadan trafiğe çıkmanın yasak olduğuna dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu:

Artan fiyatlar nedeniyle vatandaş sigorta yaptıramazken sigorta şirketleri de gelir gider dengelerini sağlayamadıklarını iddia ederek özellikle son zamanlarda sigorta yapmaktan kaçınıyor. 12 Ağustos 2022 Cuma günü yayınlanan Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali trafik sigortasına ilişkin yönetmelik ile sigorta fiyatlarına Eylül ayından itibaren önce yüzde 20 sonra da her ay yüzde 4,75 zam yapılacak. Bu yıllık bazda yüzde 110'luk bir artışa tekabül ediyor. Poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerinin kurumca belirlenen veya tüm sigorta branşlarında düzenleme ve yenileme yetkisi 3 günden az 30 günden fazla olmamak kaydıyla durdurulur. Devam ettiği takdirde cezalar iki katına çıkarılır. Bu şirketlerin bu şekilde cezalandırılmaları gerekir ki vatandaş da sigortasını yapabilsin. 

Enflasyonun yüzde 85 olarak açıklandığı bir ortamda yüzde 300'e varan kasko fiyatlarındaki artış yüzde 200'ü aşan sigorta fiyatlarındaki artışı da masaya koymakta fayda var.