Ürün geldi ama paketi açmadım, buna bari iade hakkı tanıyın! İnternet alışverişindeki yönetmelik değişikliğini Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu Tv100'de yorumladı!

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmeliğe göre internet üzerinden cep telefonu, akıllı saat, tablet, bilgisayar alanların koşulsuz iade hakkı kaldırıldı. Konuya ilişkin Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Tv100 canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Ürün geldi ama paketi açmadım, buna bari iade hakkı tanıyın! İnternet alışverişindeki yönetmelik değişikliğini Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu Tv100'de yorumladı!

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak. Artık vatandaşlar internet alışverişlerinde cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayar aldıklarında koşulsuz iade hakları olmayacak. Aynı zamanda tüketiciler, internet üzerinden aldığı herhangi bir ürünü iade etmek istemediklerinde kargo bedelini de kendileri ödeyecek. 

"Ürün geldi ama paketini açmadım, hafif, boyutu küçük paketten belli. Buna bari iade hakkı tanıyın derdik"

Tv100 canlı yayınına katılan  Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu:

Aydın Ağaoğlu "Yapılan bu düzenleme taslak olarak tartışmaya açılsaydı zaten yaklaşık 40 gün sonra yürürlüğe girecek, daha iyi olurdu. Satıcılarında haklı olduğu noktalar var ama şunu ifade etmek istiyorum. İade hakkı kalktı ama ayıplı üründe hatta altı ay boyunca geçerli olarak bizim seçimlik haklarımız vardır. Bunlardan biri iade biri ayıp oranında indirim birisi değişimdir birisi de ücretsiz onarımdır. Tüketici ilk altı ayda dilediği hakkı kullanabilir. O devam ediyor. Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği, Garanti Yönetmeliği devam ediyor. Yapılan değişiklik Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde 14 günlük cayma hakkının istisnaları arasına cep telefonu, tablet, bilgisayar, akıllı saat gibi ürünlerinde dahil edilmesi. Ama bu tartışmaya açılsaydı biz en azından şunu söylerdik ürün geldi ama paketini açmadım, hafif, boyutu küçük paketten belli. Buna bari iade hakkı tanıyın derdik." dedi.

Satıcının anlaşmalı olduğu kargodan ücretsiz iade yapılıyordu!

İnternet alışverişiyle alınan bir ürünün iade edilmesi durumunda kargo bedeli ödenmiyordu. Satıcının anlaşmalı olduğu kargo firmasından ücretsiz bir şekilde iade yapılabiliyordu. Bu konuya da değinen Aydın Ağaoğlu, "Kaldı ki bunların yanı sıra ayrıca diyelim internetten bir gömlek aldım ben, eskiden iade hakkı kullanılırken, kargo bedeli, geri göndermek için herhangi bir masraf, külfet tüketiciye yüklenemiyordu. Satıcının anlaşmalı olduğu kargo firmasından gönderdiği takdirde hiçbir bedel ödemiyordu. Şimdi satıcılar isterlerse o iadeyle ilgili bedeli de ekleyebilcekler, genel ürünler için söylüyorum bunu." söyledi. 

"İstisnai ürünler önceden de vardı"

İade edilemeyen ürünlerin yönetmelikte daha önce de var olduğunu söyleyen Aydın Ağaoğlu, "Cep telefonu, tablet, akıllı saat, bilgisayar zaten iade edilemez ürünler arasına katıldı. O ürünler nelerdi, daha önce de vardı o tür ürünler. Örneğin, hijyenik ürünler, mayo gibi insan vücuduna temas eden ürünler, kulaklık gibi veya çabuk bozulabilen ürünler, yemekler. Bir de anlık fiyatı borsada değişen hisse senetleri, tahvil gibi, kıymetli evraklarda bunun yanı sıra kıymetli madenlerde altın, gümüş gibi ya da döviz gibi istisnalar içindeydi. Cep telefonu, tablet, akıllı saat, bilgisayar da istisnai ürünler arasına alındı. 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek. Bu noktada dediğim gibi tüketici lehine olmadığı apaçık belli zaten, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar arkadaşımız da ifade etti. Bu düzenleme yapılırken bir taslak halinde tartışmaya açılsa taraflar görüşlerini bildirirdi. " şeklinde açıklamada bulundu.