Tüm bildiklerinizi unutun! Yeterli D vitamini almak için kaç dakika güneşlenilmeli?

Neden bronzlaşıyoruz ten rengimiz değişiyor?
Çünkü vücudumuz kendisini korumaya alıyor. (Bronzlaşmak vücudumuzun doğal olarak kendisi koruma mekanizmasıdır.) Gelelim D vitaminine…bütün vitaminler vücudumuz için çok önemlidir ve eksikliğinde birçok fonksiyon gerçekleşmez ve sistemin işleyişi aksar. D vitaminini biz kış aylarında takviye olarak alırken yaza geldiğimizde güneşten direk olarak alıp onu depolamamız lazım.Eğer biz D Vitamin depolamak için yaz aylarında gerektiği gibi güneşlenirsek D vitamini takviyesi almamıza gerek kalmaz.

Bu güzel yaz aylarında güneşten olabildiğince faydalanmamız gerekir, peki nasıl güneşleneceğiz? D vitaminini güneşten nasıl alacağız? 
Bunları anlatmadan önce D vitamini öncelikle faydalarını anlatmamız gerekiyor.

Ne yapar D vitamini vücutta?
Bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için olmazsa olmaz vitaminlerin başında D vitamini gelir. O zaman hazır güneş varken depolarımızı dolduralım ki kışa depolarımız dolu girelim. Bağırsak Mikrobiyotası içinde D vitamini lokomotiftir!!!Bunun dışında alerjilerde, kronik yorgunlukta, sürekli uyku hali gibi durumlarda D vitamini eksikliği düşünülmelidir. D vitamini kaslarımızın daha verimli çalışmasını sağlar ve D vitamini eksikliğininde kaslar verimli çalışmaz ve çok çabuk yoruluruz. Enflamasyon ve otoimmün hastalıklar(Romatoit artrit, sedef, liken, Alopesia,MS hastalığı vb) eğer D vitamini eksik ise kolay kolay tedavi edilemez. D vitamini enfeksiyon riskini azaltır.Kilo kontrolünde de D vitamini eksikliği çok önemlidir.Eğer D vitamini seviyesi düşükse bizim kilo vermemiz bile zorlaşır. Bununla beraber beyin fonksiyonlarımızın düzgün çalışmasında, odaklanmamızda çok önemlidir. D vitamini eksikliği olan kişilerde beyin daha hızlı yaşlanır! D vitaminin faydaları anlatmakla bitmez; onun için tam da zamanı D vitamini doğal olarak güneşten alıp depomuzu doldurmak için. Öncelikle güneşten korkmayalım, korkutmayalım! Bizim için faydalı olan UVB ışınlarını alalım.

Peki biz ne zaman ve nasıl güneşlenelim? İdeal zaman aralığı nedir?
Cevap: öğlen 11:00 ile 14:00 arası güneş ışınlarının dik geldiği saatler. (Bunun dışında ki saatlerde zararlı UVA ışınları geliyor) Bulutsuz havada güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde ve güneş koruyucu sürmeden güneşlenelim.

Peki bu süre ne kadar olmalıdır?
Cevap: 15-20 dakika yeterli, hatta ilk günler cildiniz kendi kendini korumaya başlayana kadar 10 dakika, daha sonra bunu 15-20 dakikaya çıkarabiliriz. Öğlen saatlerinde açık havada ve güneş koruyucu kullanmadan güneşlenelim ki D vitamini depolayalım. Eğer biz güneş koruyucu kullanırsak D vitaminimiz sentezlenmez. Ayrıca vücutta kozmetik kremler, parfümler vs varsa onlardan da arındırılması lazım. Tamamen temiz olan cildiniz güneşten D vitamini alacak ve hemen yıkamayacağız yani güneşlendikten sonra 1-2 saat duş almamak lazım ki D vitamini sentezi devam etsin. Bu kadar önemli bir vitamini doğal olarak almak varken, günde 15-20 dakika güneşlenmek yeterli iken hazır bu fırsatı değerlendirelim! Kışa D vitamini depolarımız dolu olarak girelim. D vitamini vücudumuzda bir çok fonksiyonu gerçekleştirir ve bağışıklık sistemimiz için gerekli vitaminlerin arasında başı çeker. Direk gelen güneş ışığını öğlen saatlerinde ,güneş koruyucu sürmeden alalım ve depolayalım.
Sağlıklı mutlu günler dilerim…